Άρθρα

Πόνοι στην πλάτη κατά την ποδηλασία

Ο πόνος που αντιμετωπίζουμε συχνά, αν όχι καθημερινά, ειδικά μετά από τουλάχιστον μιας ώρας στο ποδήλατο είναι αρκετά συνηθισμένος, αλλά τι είναι αυτό που τον προκαλεί;

Κατ’ αρχήν ας κάνουμε μια μικρή εισαγωγή.

Το κάτω μέρος του στήθους είναι ο αδύναμος κρίκος για πολλούς αναβάτες. Συχνά συμβαίνει τα πόδια να είναι το δυνατότερο σημείο του σώματος. Όταν λοιπόν πατάμε με δύναμη το πετάλι, η δύναμη αυτή κατευθύνεται προς το στήθος και το πιέζει. Αν το στήθος δεν είναι αρκετά ισχυρό, αρχίζει να κινείται με συνέπεια να χάνει ένα μεγάλο μέρος της δύναμής του.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ακόμη ότι μια αγύμναστη κοιλιά είναι σαν ραγισμένος σκελετός. Μια σημαντική διευκρίνιση είναι ότι ο πόνος στην πλάτη μπορεί να προκληθεί είτε από την αγύμναστη κοιλιά είτε από μετατόπιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, ή, στη χειρότερη περίπτωση, από την ύπαρξη κήλης. Η πρώτη περίπτωση είναι η λιγότερο επικίνδυνη, ενώ για τις άλλες δύο πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Εκτός από την κοιλιά, ένα άλλο πρόβλημα που προκαλεί πόνο στην πλάτη είναι η λανθασμένη στάση του σώματος. Η καθιστική ζωή παραμορφώνει το σκελετό και τον φθείρει. Αρκετοί ποδηλάτες δεν τοποθετούν σωστά το σώμα πάνω στο ποδήλατο με αποτέλεσμα να προκαλείται ένταση στους συνδέσμους και τους τένοντες, που παρέχουν κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Φλεγμονή και ερεθισμός αυτών των συνδέσμων και των τενόντων προκαλεί πόνο και προβλήματα στην πλάτη.

Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη:

Στάση του σώματος: Να θυμάστε ότι ο πόνος στην πλάτη προκαλείται από πολλές λανθασμένες κινήσεις που κάνουμε καθημερινά π.χ. πολλές ώρες καθισμένοι στην καρέκλα, μετακίνηση βάρους κ.λ.π. και όχι κατ’ ανάγκη από την ποδηλασία. Η μόνη θεραπεία είναι να τοποθετούμε το σώμα σωστά για να μην καταπονούμε τη σπονδυλική στήλη

Το σωστό κάθισμα: Αν η δουλειά σας είναι καθιστική ή περνάτε πολλές ώρες την ημέρα μέσα στο αυτοκίνητο, τότε προμηθευτείτε ειδικό μαξιλαράκι για να ξεκουράζετε τη σπονδυλική στήλη, η οποία πάντα πρέπει να έχει το σχήμα S. Αν δεν υπάρχει μαξιλαράκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πετσέτα τυλιγμένη σε ρολό για στήριξη της μέσης.

Ο τρόπος που κάθεστε στο ποδήλατο είναι ζωτικής σημασίας. Αν δεν είστε σίγουροι, πηγαίνετε στο κατάστημα που εμπιστεύεστε και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές.

Τέντωμα είναι η καλύτερη άσκηση για να βελτιώσετε την κινητικότητα των μυών. Οι παρακάτω εικόνες σας δείχνουν τις ασκήσεις που πρέπει να κάνετε σταδιακά για να αποφύγετε τραυματισμό.

Άσκηση: Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε γερό στομάχι και κοιλιά είναι μόνο μέσω της άσκησης. Υπάρχουν κάποια προϊόντα που ισχυρίζονται ότι κάνουν θαύματα, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την παραδοσιακή άσκηση. Λίγα λεπτά την ημέρα είναι αρκετά. Μην το παρακάνετε.

πηγή : bikesports.gr

Αφήστε μια απάντηση