Ποδήλατο & Διατροφή

Φόρτιση Γλυκογόνου

 Η «φόρτιση γλυκογόνου» (γνωστή και ως υπερπλήρωση γλυκογόνου) είναι η τεχνική που σχεδιάστηκε για να επιτύχει σημαντική αύξηση μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου μέσω διατροφικής πρόσληψης των υδατανθράκων.

 Η αύξηση των επιπέδων γλυκογόνου αυξάνει την απόδοση στην άσκηση. Δεν αυξάνει την ταχύτητα και την ισχύ αλλά παρατείνει την δυνατότητα άσκησης με δεδομένη ταχύτητα.

Γνωρίζουμε πως οι υδατάνθρακες ως ενεργειακή πηγή αυξάνονται καθώς αυξάνεται η ένταση της άσκησης και επειδή η ποσότητα των αποθηκευμένων υδατανθράκων στο σώμα μας είναι συγκεκριμένη (500γρ σε ήπαρ και μύες), η εξάντληση του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου μπορεί να επιφέρει μείωση της απόδοσης ακόμα και εγκατάλειψη του αγώνα. 

Η φόρτιση υδατανθράκων αποτελεί μια διαιτητική τεχνική με αύξηση της περιεκτικότητας του γλυκογόνου στο συκώτι και τους μύες, με στόχο την καθυστέρηση της εμφάνισης της κόπωσης. Η δίαιτα διαρκεί 3-7 ημέρες πριν από τον αγώνα στόχο. Οι υδατάνθρακες καλύπτουν την πρώτη ημέρα το 50% των ημερήσιων θερμίδων και την τελευταία φτάνουν το 70-75% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών. Δηλαδή 400-700γρ ημερησίως ανάλογα με το μέγεθος του κάθε ατόμου!

 Κύριες επιλογές υδατανθράκων αποτελούν τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί, το μέλι, τα φρούτα, ο ζελές φρούτων ακόμα και κάποιο γλυκό χαμηλό σε λιπαρά

 Τέλος, η φόρτιση υδατανθράκων δεν αποτελεί το «κλειδί» για την επιτυχία σε έναν αγώνα. Για παράδειγμα δε θα πρέπει να παραμελήσετε ένα προαγωνιστικό γεύμα 3-4 ώρες πριν τον αγώνα ή την πρόσληψη υδατανθράκων κατά τη διάρκεια του αγώνα μέσω της κατανάλωσης ενός αθλητικού ποτού και εύπεπτων σνακ.

πηγη : Κοτσιώνης Γεώργιος , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση