Άρθρα

Ανοιξιάτικο check up για το ποδήλατό σας

Σύστημα μετάδοσης
Ξεκινήστε το έλεγχό σας με το σασμάν. Αλλάξτε προοδευτικά όλες τις ταχύτητες του ποδηλάτου σας, δοκιμάζοντας όλους τους συνδυασμούς. Θα πρέπει η αλυσίδα να κινείται ομαλά, χωρίς να πηδάει, να κολλάει ή να χάνει σημεία των δίσκων. Ακούστε προσεκτικά για τυχόν θορύβους που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν προβλήματα στο σύστημα μετάδοσης.
Λάστιχα
Βάλτε την ενδεδειγμένη πίεση στα λάστιχά σας και κάνετε έναν επανέλεγχο για απώλειες μετά από 24 ώρες. Εάν το λάστιχό σας χάσει όλον του τον αέρα αμέσως, προφανώς θέλει αντικατάσταση. Αν χάσει πάνω από το 75% της πίεσής του μέχρι τον επανέλεγχο του 24ώρου, μάλλον είναι ώρα για αλλαγή σαμπρέλας.
Αν χρησιμοποιείτε λάστιχα tubeless, ίσως χρειάζεται να τσεκάρετε οτι το στεγανοποιητικό υγρό μέσα παραμένει ρευστό. Αν όχι, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε.
Σφίξτε ό,τι έχει λασκάρει…
Κάνετε έναν έλεγχο σε όλες τις βίδες και τα παξιμάδια για να σιγουρευτείτε οτι δεν έχει λασκάρει κάτι. Θα χρειαστείτε ένα δυναμόκλειδο για να σιγουρευτείτε οτι τα έχετε σφίξει όπως πρέπει. Καθώς το κάνετε αυτό, προσέξτε για βίδες που μπορεί να έχουν κλωτσήσει.
Σιγουρευτείτε οτι δεν «τρέχει» τίποτε…
Τσεκάρετε για διαρροές… Αν το ποδήλατό σας είνα εφοδιασμένο με υδραυλικά δισκόφρενα ή με αναρτήσεις, σιγουρευτείτε οτι δεν υπάρχει διαρροή ή «δάκρυσμα» στα επίμαχα σημεία.
Σώας τας φρένας…
Ελέγξτε τα φρένα σας. Πατήστε την κάθε μανέτα χωριστά και σιγουρευτείτε οτι λειτουργεί σωστά.
Επισκεφτείτε το ποδηλατάδικο της γειτονιάς σας
Αν πάλι δε νιώθετε άνετα, δεν έχετε τον χρόνο ή δεν μπορείτε να κάνετε κάτι από τα παραπάνω μόνοι σας τότε, επισκεφτείτε το ποδηλατάδικο της γειτονιάς σας. Το κόστος για έναν έλεγχο και τις απαραίτητες ρυθμίσεις δεν είναι υψηλό και εξασφαλίζετε την ηρεμία σας και την σιγουριά οτι όλα ρυθμίστηκαν σωστά και το ποδήλατό σας είναι έτοιμο και κυρίως ασφαλές για τη νέα σεζόν.
Να πούμε βέβαια οτι ακόμη και αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει, ένας έλεγχος από έναν τεχνικό ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Είναι μια διαδικασία η οποία θα σας κοστίσει ελάχιστα σε χρόνο και σε χρήμα και σίγουρα, ένας εξειδικευμένος μηχανικός ποδηλάτων κάνει έναν πιο πλήρη έλεγχο από εμάς.
  • OSSOM 1-3-2019

Αφήστε μια απάντηση