14Αυγ

Εχετε αναβάλει ποτέ σας μια προπόνηση λόγω ζέστης?

Λογικό, αφού η ζέστη μας κάνει λίγο πιο νωθρούς και αργούς. Και μας προκαλεί μια δυσφορία καθόλη την διάρκεια που είμαστε αναγκασμένοι να κυκλοφορούμε σε συνθήκες αποπνικτικής ζέστης.

Ομως, με την σωστή πρόληψη και προφυλάξεις, μπορείτε να κάνετε προπόνηση με συνθήκες υψηλής ζέστης.

Ιδού λοιπόν, πώς η προπόνηση στην ζέστη μπορεί να δώσει ώθηση στην απόδοσή σας μαζί με συμβουλές για το πώς να παραμείνετε δροσεροί.

 

Ερευνα: Τα οφέλη της προπόνησης σε υψηλές θερμοκρασίες

Μια μελέτη έδειξε οτι η προπόνηση σε υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζει οφέλη παρόμοια με αυτά της προπόνησης σε μεγάλο υψόμετρο. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια αυξάνονται σε μια προσπάθεια του οργανισμού ν’ αναπληρώσει το έλλειμα οξυγόνου από την ατμόσφαιρα. Επιπροσθέτως, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και η οξυγόνωση των μυών. Κοινώς, αυξημένη απόδοση.

Ας δούμε λοιπόν τι έδειξε η έρευνα. Το 2010 σε μια μελέτη για την προπόνηση σε υψηλές θερμοκρασίες, 20 επαγγελματίες ποδηλάτες συμμετείχαν σε δυο τεστ απόδοσης. ‘Oλοι οι ποδηλάτες ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο προπονητικο πρόγραμμα.

Δώδεκα από αυτούς, ποδηλατούσαν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον σε θερμοκρασία 37οC (100oF). Οι άλλοι οκτώ, προπονήθηκαν σε ηπιότερες θερμοκρασίες, γύρω στους 13οC (55oF). Και τα δυο τέστ διενεργήθηκαν σε συνθήκες υγρασίας 30%.

Το αποτέλεσμα ήταν, οτι μετά από 10 ημέρες, που και οι 20 ποδηλάτες προπονήθηκαν στις ίδιες συνθήκες σε δροσερό περιβάλλον αυτή τη φορά, όσοι είχαν προπονηθεί σε συνθήκες ζέστης είχαν βελτιώσει την απόδοσή τους κατά 6%. Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση 5% στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2 max), στην δύναμη αλλά και στο γαλακτικό όριο. Στον αντίποδα, καμία βελτίωση δεν καταγράφηκε για τους 8 ποδηλάτες που προπονήθηκαν σε κανονικές συνθήκες.

Η μελέτη λοιπόν, αποφάνθηκε οτι η προπόνηση σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών βοηθά στην απόδοση όταν βρεθούμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς λοιπόν όταν βρίσκεστε στι δίλημμα αν θα προπονηθείτε ή όχι όταν κάνει ζέστη?

Αν θέλετε να είστε καλά προετοιμασμένοι για την αγωνιστική περίοδο ή αν απλά θέλετε να διατηρήσετε υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης, η προπόνηση στην ζέστη μπορεί να σας βοηθήσει να αποδώσετε καλά ή καλύτερα κατά τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες.

Βασικές συμβουλές για προπόνηση με ζέστη

Αν λοιπόν αποφασίσετε να το εφαρμόσετε, λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα παρακάτω:

 

 1. Ξεκινήστε αργά και υπομονετικά. Ξεκινήστε με ένα προπονητικό πλάνο χαμηλής δυσκολίας και να θυμάστε οτι η προσαρμογή στην ζέστη παίρνει από 7-14 ημέρες. Οι υψηλές θερμοκρασίες ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα, όσο προσαρμόζεται το σώμα στην ζέστη θα παρατηρήσετε οτι οι καρδιακοί σας παλμοί αλλά και η θερμοκρασία τους σώματός σας θ’ αρχίσει να μειώνετε (σε σχέση με την πρώτη μέρα). Επίσης, θα παρατηρήσετε οτι θα αρχίσετε να ιδρώνετε νωρίτερα καθώς το σώμα σας θα περιμένει την αύξηση της θερμοκρασίας. ‘Ολα αυτά, είναι δείκτες προσαρμογής.

 

 1. Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας για την προπόνησή σας. Ο συνηθισμένος σας ρυθμός θα σας φανεί δυσκολότερος σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας. Η υγρασία παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά σας να κινείστε με ευχαίρια έξω. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα ρυθμίζει την θερμοκρασία του μέσω του ιδρώτα. Ο ιδρώτας εξατμίζεται στον αέρα και αυτό δροσίζει το σώμα. ‘Οταν όμως βρεθούμε σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, ο ρυθμός εξάτμισης επιβραδύνεται επειδή υπάρχει περισσότερο νερό στον αέρα. Η υγρασία λοιπόν, εμποδίζει τον ιδρώτα να φύγει από το σώμα με αποτέλεσμα να νιώθετε περισσότερο την ζέστη. Χρήσιμο είναι, αν και υποκειμενικό, να μετράτε την απόδοσή σας με βάση τους καρδιακούς σας παλμούς. Θα σας δώσει μια ένδειξη για να προσαρμόζετε ανάλογα την ένταση.

 1. Η δύναμη του μυαλού. Σε μια βρετανική έρευνα που έγινε το 2012, ποδηλάτες κλήθηκαν να προπονηθούν σε έναν θάλαμο ελεγχόμενης θερμοκρασίας στους 32οC (89oF). Το θερμόμετρο εσκεμμένα, έδειχνε 26οC (79oF). Κανείς δεν κατάλαβε την διαφορά. Είναι αλήθεια οτι μπορείτε να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να σκεφτείτε οτι ίσως δεν κάνει και τόση αφόρητη ζέστη (στα πλαίσια του λογικού πάντα).
  Ο
  Stephen Cheung, PhD και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν την επίδραση της ζέστης στους ποδηλάτες. Υπέβαλαν στην συνέχεια 18 επαγγελματίες ποδηλάτες σε μια διαδικασία τόσο σωματικών όσο και πνευματικών τεστ σε μια θερμοκρασία που άγγιζε τους 35οC (95oF). Οι μισοί από αυτούς εκπαιδεύτηκαν στην αυθυποβολή μέσω ενθαρρυντικών φράσεων όπως για παράδειγμα την αντικατάσταση του «κάνει πολύ ζέστη» με την φράση «πας μια χαρά, μπορείς να το καταφέρεις».
  Οι ποδηλάτες που χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο βελτίωσαν την αντοχή τους από 8 έως 11 λεπτά..

 

 1. Αναγνωρίστε και παραδεχτείτε τα όριά σας. Η θερμοπληξία μπορεί να προληφθεί εάν αναγνωρίζετε τα συμπτώματα. Αν έχετε ζαλάδα, αδυναμία ή έχετε τάσεις λιποθυμίας, σταματήστε και αναζητήστε εσωτερικούς χώρους με ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Συνοπτικά:

 1. Ξεκινήστε αργά
 2. Κρατήστε αρχείο της προπόνησης
 3. Βάλτε μια πετσέτα σε νερό με πάγο και χρησιμοποιήστε τη λίγο πριν την προπόνηση
 4. Πιστέψτε οτι μπορείτε και οτι θα τα καταφέρετε ενθαρρύνοντας τον εαυτό σας
 5. Αναγνωρίστε και σεβαστείτε τα όριά σας

Φυσικά, βοηθά και ο κατάλληλος ρουχισμός για ηλιοπροστασία και μην ξεχάσετε το αντιηλιακό σας.

Πηγή: https://sheebes.com/resilience/cyclinginhotweatherthetipsyouneedtoknow/

Ελεύθερη μετάφραση/επιμέλεια: Team OSSOM

30Μαΐ

Εχετε κάνει ποτέ σας βόλτα μ’ ένα ποδήλατο τάντεμ? ‘Αν ναι, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε τους λόγους που η δημοτικότητά του βαίνει αυξανόμενη…. Αν όχι, θα σας προτείναμε να το δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία!!!

Παρόλο που οι σκληροπυρηνικοί ποδηλάτες το κοιτάζουν αφ’ υψηλού και ίσως να το θεωρούν και «μη ποδήλατο», αυτό που ξέρουμε είναι πως το τάντεμ σχεδόν εξαφανίστηκε την δεκαετία του ’70 όμως μετά έκανε δυναμική επανεμφάνιση και κερδίζει συνεχώς έδαφος σε δημοτικότητα. Στην χώρα μας βέβαια, που είναι λίγο μη φιλική προς τους ποδηλάτες γενικότερα, έχουμε ακόμη πολύ μεγάλη διαδρομή να διανύσουμε, όμως ελάτε να σας εξηγήσουμε τους λόγους που το τάντεμ είναι συναρπαστικό και απολαυστικό.

Το τάντεμ λοιπόν έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το απλό ποδήλατο. ‘Οχι μόνο ως νέος τρόπος ποδηλασίας αλλά και σαν τρόπος διασκέδασης, χωρίς εκπτώσεις στον ρυθμό ή την ένταση της προπόνησής σας.

Οι άνθρωποι που κάνουν τάντεμ χαμογελούν συχνότερα και κάπως σα να αφαιρείται αυτή η σοβαρότητα που έχουμε την ώρα που ποδηλατούμε μόνοι. Επίσης, πολύ σημαντικό, το τάντεμ ενισχύει την συντροφικότητα.

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ν’ ανοίξετε κουβέντα, να τραβήξετε την προσοχή και σίγουρα σας κάνει να ξεχωρίζετε από το πλήθος, καθώς δεν είστε «ακόμη ένα ποδήλατο» εκεί έξω. Είναι ένας καλός τρόπος ενίσχυσης των οικογενειακών αλλά και διαπροσωπικών ή φιλικών δεσμών. Επίσης, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να «συστήσετε» τα παιδιά σας με την ποδηλασία.

Το πλήρωμα λοιπόν ενός τάντεμ αποτελείται από 2 αναβάτες. Ο μπροστινός, που έχει και τον τίτλο του Captain, κάθεται στην μπροστινή θέση και καλό είναι, αυτή η θέση να καταλαμβάνεται από τον εμπειρότερο της παρέας, καθώς αυτός/αυτή έχει την ευθύνη να βλέπει οτι όλα πηγαίνουν όπως πρέπει και να επιλέγει και τις ταχύτητες αλλά και τον ρυθμό. Ο πίσω, γνωστός και ως stoker, λειτουργεί περισσότερο υποστηρικτικά και υπό συνθήκες χαλαρής βόλτας, έχει και το προνόμιο ν’ απολαμβάνει λίγο περισσότερο θέα, καθώς λίγο πιο «ξένοιαστος».

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα τάντεμ?

Οπως είπαμε λοιπόν, το τάντεμ έχει ένα σωρό πλεονεκτήματα για τους χρήστες του.

Είναι πολύ γρήγορο και διασκεδαστικό

Είναι γεγονός οτι τα τάντεμ είναι γρηγορότερα από τα απλά ποδήλατα, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 50%! Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ελαφρύτερο απ’ οτι θα ζύγιζαν 2 ποδήλατα ενώ παράλληλα έχει την ισχύ 2 αναβατών αντί για έναν που θα συναντήσουμε σ’ ένα συμβατικό ποδήλατο. ‘Εχει δηλαδή το πλεονέκτημα, του να είναι ένα ποδήλατο σε 2 ρόδες αλλά με 4 πόδια να κάνουν πετάλι. Αν λοιπόν είστε ο τύπος που απολαμβάνει την ταχύτητα στο ποδήλατο, τότε ένα τάντεμ είναι αυτό που χρειάζεστε.

Είναι διασκεδαστικό γιατί πρέπει να έχετε μια παρέα μαζί σας πάντα. Μπορείτε να κουβεντιάζετε, να τραγουδάτε και γενικά να κάνετε πράγματα μαζί καθόλη την διάρκεια της βόλτας σας. Αυτό, βοηθάει στο να περναει η ώρα πιο γρήγορα κι ευχάριστα κι έτσι μπορείτε να «φορτώσετε» και περισσότερα χιλιόμετρα.

Μπορείτε να βγάζετε φωτογραφίες χωρίς να κάνετε στάση. Ο πίσω αναβάτης μπορεί να οδηγεί χωρίς χέρια και χωρίς να κοιτάει μπροστά του χωρίς κίνδυνο και έτσι χτίζετε ένα ωραιότατο φωτογραφικό άλμπουμ και πολλές όμορφες αναμνήσεις.

Εξαφανίζει το συναίσθημα του φόβου για όσους δεν έχουν καλές ισορροπιστικές ή ποδηλατικές ικανότητες. Βρείτε κάποιον που είναι σχετικός με την ποδηλασία, αναθέστε του τον ρόλο του Captain και αφήστε τον να σας συμπαρασύρει με την ορμή του σε μιας μαγικής βόλτας, χωρίς στρες.

Προωθεί την συντροφικότητα

Αυτο είναι μάλλον το σημαντικότερο πλεονέκτημα της χρήσης ενός τάντεμ. Τα συμβατικά ποδήλατα προωθούν την ατομικότητα και ίσως μειώνουν το «δέσιμο» και την συζήτηση κατά την διάρκεια της βόλτας. Το τάντεμ ενθαρρύνει και ενισχύει τους κοινωνικούς αλλά και τους οικογενειακούς δεσμούς.

Τα ζευγάρια για παράδειγμα που έχουν ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και περιορισμένο χρόνο για κοινές δραστηριότητες, μπορούν να απολαύσουν μια ποδηλατοβόλτα με το τάντεμ τους. Το μοίρασμα, του ποδηλάτου, της ευχάριστης κοινής εμπειρίας, της βόλτας, του χρόνου συμβάλλουν θετικά στην σταθερότητα μιας σχέσης.

Η βόλτα με το τάντεμ για ένα ζευγάρι, ενισχύει την οικειότητα. Σας κάνει ομάδα και προσπαθείτε να τραβήξετε λίγο από το βάρος του άλλου για το καλό της «ομάδας» σας. Κανείς δεν έχει παθητικό ρόλο στο τάντεμ. Ακόμη και για τον πίσω, που ίσως έχει λιγότερες ποδηλατικές ικανότητες, μια καλή κουβέντα στον Captain, ένα ελαφρύ χάδι ή τρίψιμο στην πλάτη, ακόμη και το να προσφέρεις νερό ή φαγητό είναι μικρές πράξεις καλοσύνης, αγάπης και τρυφερότητας. ‘Εχουν μέσα τους φροντίδα για τον άλλο. Αυτά τα τόσο μικρά πράγματα μπορούν ν’ αποτελέσουν την βάση μιας καινούριας σχέσεις ή τις τονωτικές ενέσεις και την θεμελίωση μιας ήδη υπάρχουσας που έχει υποφέρει από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Βοηθά τους αναβάτες να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο ακόμη και χωρίς να χρειάζεται να μιλήσουν. Οι αναβάτες που έχουν γράψει χιλιόμετρα μαζί, μπορούν εύκολα να αποκωδικοποιήσουν ο ένας τον άλλο ως προς το τι θέλει ή πως νοιώθει εκείνη την ώρα επάνω στο ποδήλατο.

Καθώς οι δυο λειτουργούν σαν μονάδα, όταν είσαι επάνω σ’ ένα τάντεμ, δεν έχεις τόσο αυξημένο βαθμο ανησυχίας και αγωνίας όταν βρίσκεσαι σε νέες διαδρομές ή σε μια ξένη πόλη. Αυτή η αίσθηση οτι κάποιος έχει τα «νώτα» σου είναι πολύ πολύτιμη.

Κάθε χιλιόμετρο που θα γράψετε με το τάντεμ είναι μια κοινή εμπειρία που θα μπορείτε να ξαναζείτε όσες φορές το φέρνετε στη μνήμη σας και θα έχετε πολλές και όμορφες ιστορίες να διηγηθείτε.

Kάνει την ποδηλασία μία απολαυστική κι ευχάριστη εμπειρία

Η βόλτα μ’ ένα τάντεμ είναι κάτι που θα θυμάστε για καιρό και, πιστέψτε μας, το έχουμε δοκιμάσει, είναι μια εμπειρία που θα θέλετε να επαναλάβετε ξανά και ξανά. Δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο σε μια βόλτα με κανονικό ποδήλατο που θα κάνετε με κάποιο φίλο ή φίλη. Και να γιατί:

 • Το τάντεμ εξαφανίζει την ανάγκη της αύξησης ή της μείωσης ρυθμού για να πηγαίνετε μαζί. Θα είστε μαζί, τελεία και παύλα, ανεξάρτητα από το προπονητικό επίπεδο το κάθε ένα.
 • Ειδικότερα για αυτόν ο οποίος είναι λίγο λιγότερο προπονημένος ή εξοικειωμένος με το όλο «ποδηλατοθέμα» θα φύγει από επάνω του ένα μεγάλο άγχος που ως γνωστόν είναι ανασταλτικός παράγοντας για την απόλαυση. Μπορείτε λοιπόν να ποδηλατείτε σ’ ένα ποδήλατο ανεξάρτητα από το επίπεδό σας.
 • Οι αναβάτες σ’ ένα τάντεμ λειτουργούν συμπληρωματικά ο ένας για τον άλλο. Αυτό, από μόνο του, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για κάποιον που είναι παθιασμένος με το ποδήλατο αλλά δεν έχει ακόμη ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.
 • Είναι εξαιρετικός τρόπος εκγύμνασης. Ακόμη και για όσους δεν είναι λάτρεις της άσκσης, μια βόλτα με το τάντεμ δεν θα σας φανεί καταναγκαστικό έργο. Βγείτε εκεί έξω με την παρέα σας, περάστε καλά, διασκεδάστε το, απολαύστε το και ασκηθείτε…

Είναι τέλειο για σχετικά επίπεδες διαδρομές και φυσικά για καταβάσεις…

Είναι κοινή λογική οτι ένα τάντεμ, σε αντίθεση με ένα συμβατικό ποδήλατο, έχει καλύτερη συμπεριφορά σε διαδρομές που επηρρεάζονται εύκολα από τον άνεμο.

Στο τάντεμ, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το σωματικό βάρος αλλά και την ισχύ 2 ατόμων και αυτό είναι που κάνει το τάντεμ ιδανικό για ανοιχτές, επίπεδες διαδρομές αλλά και καταβάσεις. Αν αυτές είναι οι αγαπημένες σας διαδρομές, τότε το τάντεμ θα γίνει το αγαπημένο σας όχημα.

Είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για τους πολυάσχολους γονείς

Μια βόλτα με το παιδί σας στην πίσω θέση του τάντεμ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χτίσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Η αλήθεια είναι, πως τόσο τα προγράμματα των ενηλίκων, όσο και των παιδιών μας τελευταία, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διασκέδαση και ποιοτικό χρόνο με ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στον κόσμο.

Δείτε το σαν μια ευκαιρία να εισάγετε το παιδί σας στον συναρπαστικό κόσμο του ποδήλατου, μ’ έναν τρόπο ασφαλή και φυσικό. Το παιδί μπορεί να μάθει ακολουθώντας το παράδειγμά σας, βλέπωντας και παρατηρώντας τι ακριβώς κάνετε και πότε, ακριβώς επάνω στον ρυθμό σας. Σκεφτείτε πόσο καταπληκτικό ειναι αυτό, και πόσο δύσκολο να επιτευχθεί όταν είστε ο κάθε ένας σε ένα ξεχωριστό ποδήλατο.

Οι οδηγίες για τις αποστάσεις, την σωστή ταχύτητα και γενικότερα την σωστή οδική συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε επάνω στο ποδήλατο, μπορούν να δωθούν στο παιδί χωρίς να περάσουμε την στρεσογόνο διαδικασία του να το έχουμε να μας ακολουθεί ή να το ακολουθούμε εμείς, φωνάζοντας παραγγέλματα.

Το τάντεμ με το παιδί σας έχει μια γοητεία που θα την δείτε να σκορπίζεται γύρω σας μαγικά, καθώς ο κόσμος θα σας κοιτάζει με χαμογελο κα καλοπροαίρετη ζήλεια. Αυτό, αφήνει μια θετική επίδραση στο παιδί. Και στο παιδί που κρύβετε μέσα σας.

Βοηθά επίσης το παιδί να χτίσει την αυτοπεποίθησή του αλλά και την εμπιστοσύνη του στις δικές σας ικανότητες. Θ’ ανέβετε αρκετά στην εκτίμησή του κάνοντας μια τέτοια δραστηριότητα μαζί του. Αξία ανεκτίμητη

Και πάμε τώρα στα λιγότερο αυτονόητα…

Προσφέρει την χαρά της βόλτας με ποδήλατο στα άτομα με προβλήματα όρασης ή άλλου τύπου εξαρτώμενα άτομα

Για τα άτομα με προβλήματα όρασης που αγαπούν το ποδήλατο, είναι ο μόνος τρόπος για ν’ απολαύσουν μια βόλτα που δεν θα τους οριοθετεί ο περιορισμός της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν. Η αίσθηση αυτονομίας και ανεξαρτησίας που νιώθουν εκείνη τη στιγμή κάνει καλό στην ψυχολογία των ίδιων αλλά και των ανθρώπων που τους συνοδεύουν.

Αν οι μέχρι τώρα λόγοι δεν σας φτάνουν… έχουμε κι άλλους.

Είναι ένας καλός τρόπος να ακονίσετε τόσο τις ηγετικές όσο και τις ικανότητες του να είστε οπαδός

Η οδήγηση ενός τάντεμ σας βάζει αυτόματα στην διαδικασία να εξασκήσετε και να βελτιώσετε τόσο τις ηγετικές όσο και τις ικανότητες ν’ ακολουθείτε. Και το κάνει μέναν τρόπο φυσικό και πηγαίο.

Προφανώς, αν είστε ο Captain θα τεστάρετε τις ικανότητές σας να ηγείστε ενώ αν είστε stoker, θα δείτε αν είστε καλός οπαδός ή ακόλουθος. Αν έχετε ελλείματα σε οποιαδήποτε από τις δυο συμπεριφορές, κάθε φορά που κάνετε μια βόλτα με τάντεμ, θα έχετε αποκομίσει κάτι καινουριο και θα έχετε βελτιωθεί.

Μαθαίνεις πως να «κουβαλάς» κάποιον μαζί σου, να τον προσέχεις, να θέλεις το καλό του και άλλα τέτοια. Ως αναβάτης, μαθαίνεις να αφηνεσαι, να δείχνεις εμπιστοσύνη και να στηρίζεσαι στον άλλον. ‘Οπως καταλαβαίνετε, αυτά είναι χρήσιμα στην ζωή γενικότερα και όχι μόνο στο ποδήλατο.

Δεν χρειάζεται να φωνάζετε

Αυτή η τρέλα που φωνάζουμε ο ένας στον άλλο, όταν ο καθένας είναι με το ποδήλατό του… ε, δεν χρειάζεται με το τάντεμ. Μπορείτε ν’ απολαύσετε την ηρεμία και την ησυχία της ατμόσφαιρας για να σκεφτείτε και ν’ απολαύσετε τ’ αστέρια.

Επίσης, δεν χρειάζετε να επαναλαμβάνετε οδηγίες μέχρι να σιγουρευτείτε οτι έχετε συνεννοηθεί. Αφήστε που, όπως γράψαμε παραπάνω, δεν χρειάζεται καν να μιλάτε. Θα μάθετε να διαβάζετε την γλώσσα του σώματος του άλλου τόσο καλά, που τα λόγια θα είναι περιττά.

Κάνει καλό στην υγεία

Εντάξει, σιγά το νέο. Το ποδήλατο όπως και η άσκηση γενικότερα, ωφελούν την υγεία μας. Υπάρχουν όμως κάποιες ιατρικές μελέτες οι οποίες έδειξαν οτι η χρήση του τάντεμ είχε ποικίλα ψυχολογικά ωφέλη τα οποία ήταν μεγαλύτερα από το συμβατικό ποδήλατο.

Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες (τις οποίες δυστυχώς το άρθρο δεν αναφέρει συγκεκριμένα), η οδήγηση του τάντεμ συμβάλλει στην μείωση του στρες περισσότερο απ’ οτι η οδήγηση ενός συμβατικού ποδηλάτου.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί όταν οδηγείτε ένα τάντεμ, μπορείτε να πάτε πιο γρήγορα και η βόλτα μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο χρόνο χωρίς διακοπή. Ο αναβάτης μπορεί κατά την διάρκεια της διαδρομής να φωτογραφίζει, να διαβάζει χάρτη, να τροφοδοτεί ή να υδρδοτεί τον εαυτό του αλλά και τον Captain, κι έτσι, να μπορεί η βόλτα να συνεχίζεται χωρίς διακοπή.

Θα μπορούσαμε να σας πούμε πολλά. Θα σας πούμε όμως μόνο ένα.

Δοκιμάστε το. Τα υπόλοιπα θα μας τα πείτε εσείς…

 

Πηγή: https://learnaboutbicycles.com/tandem-bike/, October 18, 2014

Ελεύθερη μετάφραση/επιμέλεια: Team OSSOM

17Απρ

Για λόγους ευκολότερης αναζήτησης, έχουμε διατηρήσει τους τίτλους στα Αγγλικά.

Eat. Race. Win.

Υπάρχει τίποτε καλύτερο από το να βλέπεις ένα ποδηλατικό ντοκιμαντέρ που έχει στην θεματολογία του ταξίδια και έξοχο φαγητό? Τα έξι επεισόδια του Eat. Race. Win. κάνουν ακριβώς αυτό.

Θα δείτε την Αυστραλιανή ποδηλατική ομάδα της OricaScott και την προετοιμασία τους για τον Γύρο Γαλλίας του 2017. Καθώς όλοι οι ποδηλάτες πρέπει να τρώνε θρεπτικά και νόστιμα φαγητά, θα παρακολουθήσετε την σεφ της ομάδας, Hannah Grant, και τις επισκέψεις της στους τοπικούς παραγωγούς, στην αναζήτηση της ιδανικής τροφής για την ομάδα της.

Half the Road: The Passion, Pitfalls, and Power of Women’s Professional Cycling

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες αθλήτριες στον Γύρο Γαλλίας? Αν ναι, τότε πρέπει να δείτε αυτό το ντοκιμαντέρ.

Το Half the Road, είναι ένα φίλμ που συγκρίνει την κατάσταση στην ποδηλασία μεταξύ ανδρών και γυναικών. ‘Η σωστότερα, το χάσμα.

Θα παρακολουθήσετε συνεντεύξεις αθλητριών με σημαντικές διακρίσεις, Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες και Ολυμπιονίκες, που συζητούν για την ανισότητα, την έλλειψη κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ελλειπή χρηματοδότηση. Παρόλες τις δυσκολίες όμως, οι γυναίκες ποδηλάτισσες εξακολουθούν να ποδηλατούν, για έναν λόγο πάνω απ’ όλους:

Ο πόνος είναι μια μεταφορά της πρόκλησης. Είναι η στιγμή που φέρνεις τον εαυτό σου στο όριό του και τον πιέζεις να το ξεπεράσει. Και τότε συνειδητοποιείς, οτι δεν ήταν αυτό το όριό σου. Είναι πολύ παρακάτω. Κι αυτό είναι ένα υπέροχο συναίσθημα.

Icarus

Αν σας έλεγαν οτι μπορείτε να πάρετε αναβολικά και να μην είναι ανιχνεύσιμα, θα το κάνατε?

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Icarus του Bryan Fogel, βάλθηκε να το ανακαλύψει. Ο Fogel, ένας άπληστος ποδηλάτης, θα λάμβανε μέρος σε έναν ετήσιο 7ήμερο αγώνα, το Haute Route. Την τελευταία φορά που συμμετείχε, βγήκε 14ος στις συνολικά 400 συμμετοχές. Αυτή τη φορά στόχευε ψηλότερα. Για να το καταφέρει όμως, θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα λήψης αναβολικών, που στόχο έχει να ξεγελάσει τους ελέγχους αντιντόπινγκ.

Ο επικεφαλής του προγράμματος του Fogel είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα, Grigory Rochenkov, μια εμβληματική μορφή στον χώρο του αθλητισμού στη Ρωσία, ο οποίος γίνεται ο πληροφοριοδότης της WADA σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αθλητισμό στην Ρωσία. ‘Ηταν τότε που οι Ρώσοι αθλητές κατηγορήθηκαν οτι κάνουν χρήση αναβολικών με τις ευλογίες της πολιτείας. ‘Ολα όσα ακολουθούν, δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από μια ταινία κατασκοπίας.

Inspired to Ride

Εχετε ακούσει για τον ποδηλατικό αγώνα Trans Am?

Είναι ένας αγώνας που έχει εκκίνηση στο ‘Ορεγκον, στην Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και τερματισμό στην Ανατολική Ακτή, στην Βιρτζίνια. Η συνολική απόσταση είναι πάνω από 4,000 μίλια.

Ο στόχος είναι να περάσεις αυτό το κομμάτι όσο γρηγορότερα μπορείς. Ακούγεται απλό? Σημαντική λεπτομέρεια. Χρειάζεται να έχεις μαζί σου όλες τις προμήθειες που θα χρειαστείς για να καλύψεις αυτή την απόσταση, καθώς δεν υπάρχει υποστήριξη. Αυτό σημαίνει, οτι αν δεν προγραμματιστείς σωστά, μπορεί να χρειαστεί να κοιμηθείς και σε κανένα χαντάκι.

Είναι ανοιχτό σε συμμετοχές για όλους. Γιατί να το κάνει κάποιος όμως?

Αυτό το ντοκιμαντέρ μας εξηγεί τα κίνητρα αυτών που συμμετέχουν σ’ ένα τέτοιο αγώνα.

Pantani: The Accidental Death of a Cyclist

Αυτό το μελαγχολικό ντοκιμαντέρ, περιγράφει τη ζωή και τον θάνατο ενός θρύλου του αθλήματος και έναν από τους μεγαλύτερους ανηφορίστες, τον Ιταλό Marco Pantani.

Ο Pantani, νικητής του Γύρου Γαλλίας αλλά και Ιταλίας το 1998, είχε μια λαμπρή καριέρα η οποία όμως διεκόπη απότομα καθώς κατηγορήθηκε για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Αν και ο ίδιος αρνήθηκε επανειλημμένα τις κατηγορίες, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την σκιά τους. Αυτή η ιστορία τον οδήγησε στην κατάθλιψη και τον εθισμό στα ναρκωτικά, το οποία τελικά τον οδήγησαν στον θάνατο σε ηλικία μόλις 34 ετών.

The Road Uphill

Το The Road Uphill ακολουθεί δυο αδέλφια – τον Andy και τον Frank Schleck – και την ομάδα τους, Leopard Trek, καθώς προπονούνται και κερδίζουν τον Γύρο Γαλλίας του 2011.

Ενα ντοκιμαντέρ για όσους είναι πιο κοντά στην επαγγελματική ποδηλασία. Είναι ενδιαφέρον να δείτε πως χτίζεται η ομάδα και πως συζητούν τις στρατηγικές τους με τον προπονητή τους.

Slaying the Badger

Υπάρχει η ευγενής άμιλλα, ο ανταγωνισμός και οι Greg LeMond και Bernard Hinault.

Το Slaying the Badger είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο (σε περίπτωση που προτιμάτε να διαβάζετε από το να παρακολουθείτε ντοκιμαντέρ).

Ο Hinault, ήταν γνωστός με το παρατσούκλι “The Badger” (Ο Ασβός), το οποίο του ταίριαζε γάντι. Και σε αυτό το ντοκιμαντέρ (ή το βιβλίο) θα δείτε πως δικαιολογεί το παρατσούκλι του απέναντι στον αντίπαλό του LeMond στον Γύρο Γαλλίας του 1986.

Ενώ φαινομενικά ήταν στην ίδια ομάδα, στην πραγματικότητα, ήταν ο καθένας για τον εαυτό του.

Πηγή: sheebes.com
Μετάφραση/Επιμέλεια: Team OSSOM

15Απρ

Το ‘Oxygen Cycles’ στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς και θέλοντας να βοηθήσει οσους πραγματικά έχουν ανάγκη, πήρε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει ενεργά στο πολύ σημαντικό έργο του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και να ενισχύσει την μεγάλη προσπάθεια του δωρίζοντας μια Πασχαλινή Λαμπάδα με κάθε αγορά ποδηλάτου καθ’όλη την διάρκεια των εορτών του Πάσχα .

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” είναι ένας Εθελοντικός Οργανισμός για τα παιδιά, ο οποίος ιδρύθηκε το 1995 με την βοήθεια εργαζομένων και  εθελοντών και λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο, αναλαμβάνοντας δεκάδες δράσεις για τη φροντίδα και την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και της ασφάλειας  χιλιάδων παιδιών στην Ελλάδα.

Αυτήν τη στιγμή ο Οργανισμός λειτουργεί 11 Σπίτια για τα παιδιά θύματα κακοποίησης, στα οποία σήμερα ζουν και μεγαλώνουν 275 παιδιά.

Βοηθήστε μας να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στα παιδιά που μας έχουν ανάγκη! 

 

13Απρ

Μην χρησιμοποιείτε μηχανήματα υψηλής πίεσης

΄Οσο ελκυστική λύση και αν σας φαίνεται, κυρίως λόγω της αποτελεσματικότητας που είναι αντιστρόφως ανάλογη της προσπάθειας, είναι εξαιρετικά κακή ιδέα να πλένετε το ποδήλατό σας όπως θα πλένατε το αυτοκίνητό σας.

Πράγματι, θα εξαφανίσει οποιοδήποτε ίχνος βρώμας, λάσπης και οτιδήποτε άλλο έχετε συλλέξει στην τελευταία βόλτα σας. Όμως, μαζί με το χώμα ίσως φύγει και το χρώμα… η λίπανση… η ζωτικής σημασία υγρασία… με φυσικό αποτέλεσμα το ποδήλατό μας να τρρρρρίζει από καθαριότητα. Δεν το θέλουμε αυτό.

Μην βυθίζετε μέσα στο νερό τα εξαρτήματα του ποδηλάτου σας

Υπάρχει και η κατηγορία αυτών που μπορεί να βυθίσουν κομμάτια του ποδηλάτου ή και ολόκληρο το ποδήλατο στο νερό. ‘Αλλοι, μπορεί να τα βάλουν στη μπανιέρα. Αστείο? Κι όμως, συμβαίνει. Αν και μπορεί να σας φαίνεται εύκολη λύση, το πρόβλημα είναι οτι με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπετε στο νερό να εισχωρήσει σε σημεία που δεν πρέπει, όπως για παράδειγμα στα πετάλια ή στην κασέτα. Δεν το θέλετε αυτό.

Χρησιμοποιείστε ένα σταντ επισκευής

Το να έχετε το ποδήλατό σας σταθεροποιημένο σ’ ένα σημείο, ιδανικά ψηλά, κάνει το πλύσιμο ευκολότερο και γρηγορότερο. Σας δίνει καλύτερη οπτική για τα σημεία που θέλουν πιο επιμελή καθαρισμό και μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά χωρίς να σκύβετε και να ταλαιπωρείστε.

Αφαιρέστε τους τροχούς

Αποκτήστε αυτήν την καλή συνήθεια, του να αφαιρείτε τους τροχούς πριν το πλύσιμο. Σας διευκολύνει πολύ στο πλύσιμο και σας δίνει και ευχέρεια κινήσεων και την ευκαιρία επιθεώρησης σημείων που δεν φαίνονται τόσο καλά με τους τροχούς στην θέση τους.

Χρησιμοποιείστε ζεστό νερό με σαπούνι

Το ζεστό νερό διευκολύνει το καθάρισμα καθώς αφαιρεί ευκολότερα την βρωμιά και τα υπολείματα τα λιπαντικά.

Χρησιμοποιείστε ειδικό σαπούνι που διασπά τα λιπαντικά

Υπάρχει χαοτική διαφορά στην δύναμη καθαρισμού ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά προϊόντα καθαρισμού. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική, να έχετε όμως υπόψη σας, οτι τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα για τον καθαρισμό του ποδηλάτου σας είναι πολύ αποτελεσματικότερα από το συμβατικό υγρό πιάτων που πολλοί χρησιμοποιούν.

Ξεπλύνετε καλά με νερό πριν αρχίσετε να τρίβετε

Αν το ποδήλατό σας έχει λεκέδες από λάσπη, μην αρχίσετε να τρίβετε αν πρώτα δεν έχετε ρίξει αρκετό νερό ώστε να μαλακώσουν οι λεκέδες. Υπάρχει κίνδυνος να κάνετε γρατζουνιές στο χρώμα. Πρώτα ξεπλένουμε καλά και μετά, αρχίζουμε το τρίψιμο με το σφουγγάρι. Το να αρχίσετε αμέσως το τρίψιμο απλά βυθίζοντας το σφουγγάρι στο ζεστό νερό, δεν είναι καλή ιδέα.

Μη χρησιμοποιείτε μόνο ένα σφουγγάρι

Οι επαγγελματίες μηχανικοί, έχουν διάφορα κόλπα κι ένα από τα καλύτερά τους είναι να υπάρχει διαφορετικό σφουγγάρι για τον καθαρισμό διαφορετικών σημείων. Αυτό βέβαια, μπορεί να σας το βεβαιώσει και η μαμά σας…. που έχει 52 διαφορετικά σφουγγάρια, για όλα τα σημεία του σπιτιού.

Μπορούμε λοιπόν με βάση αυτές τις αξιόπιστες πηγές, τους μηχανικούς και τις μαμάδες μας, ότι, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον δυο διαφορετικά. ‘Ενα για τα «στεγνά» σημεία, όπως το πλαίσιο, οι τροχοί και το πηρούνι και ένα για τα σημεία που είναι καλυμένα με λάδια και λιπαντικά όπως η αλυσίδα και το σασμάν.

Επιθεωρήστε τα φρένα

Είτε το ποδήλατό σας έχει κλασσικά φρένα (δαγκάνες) είτε δισκόφρενα, η φθορά είναι ταχύτερη όταν γίνεται χρήση σε συνθήκες βροχής, χιονιού και χωμάτινων/λασπωμένων διαδρομών. Είναι λοιπόν φρόνιμο, να να επιθεωρήσετε μετά από τέτοιου είδος βόλτες και να έχετε πάντα σε στοκ τα απαραίτητα ανταλλακτικά ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε το μέγεθος της φθοράς σε σχέση με τα καινούρια. Εννοείται φυσικά, πως αν η φθορά είναι σημαντική, καλό θα ήταν να τα αντικαταστήσετε άμεσα.

Μην ξεχνάτε τη λίπανση μετά το καθάρισμα

Η πιο κοινή παράλειψη. Είναι πολύ σημαντικό να φρεσκάρετε τα λιπαντικά που στεγνώνει ή αφαιρεί η βροχή, το χιόνι και το πλύσιμο, διαφορετικά ανοίγετε την πόρτα στον μεγαλύτερο εχθρό του ποδηλάτου σας, την σκουριά.

Σιγουρευτείτε λοιπόν οτι μόλις τελειώσετε το πλύσιμο, θα λιπάνετε σχολαστικά την αλυσίδα και το σασμάν, καθώς και οποιοδήποτε άλλο σημείο απαιτείται. Στη συνέχεια, περιμένετε λίγη ώρα, και σκουπίστε ότι παραπάνω ψεκάσατε, ώστε να διατηρήσετε καθαρό το φρεσκοπλυμένο σας ποδήλατο.

Μετάφραση/Επιμέλεια: Τeam OSSOM
Πρωτότυπο άρθρο από το www.roadbikerider.com

Facebook