Άρθρα

Τεχνικές ελεγχόμενης πτώσης

Ολοι οι αναβάτες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και το επίπεδό τους, πέφτουν. Μπορείτε να προσπαθήσετε να αντισταθείτε όσο πιο σθεναρά μπορείτε στο νόμο της βαρύτητας, να ξέρετε όμως, οτι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σας. Mην αφήσετε φυσικά τον κίνδυνο της πιθανής πτώσης να σας στερήσει την βέβαιη χαρά, ευδαιμονία και τα ωφέλη υγείας που μπορείτε να αποκομίσετε κάνοντας ποδήλατο. 

Ας υποθέσουμε όμως οτι πράγματι βρίσκεστε σε αυτή τη δύσκολη θέση όπου, γνωρίζετε οτι πρόκειται να πέσετε. Είναι αυτά τα δευτερόλεπτα που κυλούν βασανιστικά αργά και προετοιμάζεστε για να βρεθείτε στο έδαφος. Τι κάνετε? Ποιος είναι ο καλύτερος, ο πιο ιδανικός τρόπος – αν υπάρχει κάτι τέτοιο – να πέσετε?

Αν βλέπετε οτι δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τις ζημιές και στο σώμα σας και στο ποδήλατό σας. Φυσικά δεν υπάρχει τυφλοσούρτης για το πως θα το καταφέρετε αυτό, αλλά κάποιες γενικές συμβουλές θα βοηθούσαν.

Μέτρα Πρόληψης

Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν το πώς να πέφτετε όσο πιο ασφαλώς γίνεται, είναι σημαντικό να τονίσουμε οτι δεν θα βγείτε ποτέ από το σπίτι σας να καβαλήσετε το ποδήλατό σας χωρίς κράνος. Ακόμη και αν πηγαίνετε μέχρι το μανάβικο στην γωνία του σπιτιού σας. Η χρήση του κράνους μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, ακόμη και σε κάποιες φαινομενικά επιπόλαιες πτώσεις.

Διορθώστε την θέση σας

Έχετε μπει στη στροφή πιο γρήγορα απ΄όσο σήκωνε. Ο έλεγχος χάνεται και είστε στη φλαση μιας ελικοειδούς κατάβασης. Δεν χωρεί αμφιβολία οτι η πτώση είναι αναπόφευκτη. Είναι προφανές, για να βρίσκεστε σε αυτό το σημείο οτι έχετε κάνει κάτι εντελώς λάθος όμως, είναι πολύ σημαντικό, ακόμη και αυτή την τελευταία στιγμή να κάνετε μια προσπάθεια να διορθώσετε την θέση σας σα να μην πρόκειται να πέσετε. Πράγματι, εύκολο να το λες απο το να το κάνεις. Η διόρθωση πρέπει να είναι ακαριαία, να βγει ενστικτωδώς. Βάλτε το γόνατο σας στη στροφή, διορθώστε το κέντρο βάρους σας και ισιώστε τον κορμό σας.

Απώλεια Πρόσφυσης

Τώρα πια έχετε χάσει την πρόσφυση, είτε γιατί πατήσατε βρεγμένο οδόστρωμα, είτε γιατί πατήσατε κάποιο πετραδάκι και παρά την διόρθωση της θέσης σας, το ποδήλατο παραμενει εκτός ελέγχου. Ο νόμος της αδράνειας λέει οτι είναι σχεδόν αδύνατον να αποφύγετε την πτώση εάν χάσετε την πρόσφυση μέσα στην στροφή. Η αδρανεια θα σας τραβήξει προς την αντίθετη κατεύθυνση οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ελαχιστοποιήσετε κατά το δυνατόν, τις απώλειες.

Αφήστε τα φρένα, επιτρέποντας έτσι στο ποδήλατο να επανακτήσει μέρος της προσφυσης και διορθώστε τον μπροστινό τροχό. Αυτό φυσικά, θα σας βγάλει εκτός στροφής και θα σας οδηγήσει σε μια πιο ευθεία πορεία αλλά, θα σας κερδίσει δευτερόλεπτα (ελπίζουμε) ώστε να επιλέξετε που θα πέσετε.

Η διαδικασία της πτώσης

Όταν καταφέρετε να ανακτήσετε τον έλεγχο, πέστε στα φρένα όσο περισσότερο μπορείτε. Όπως προαναφέρθηκε, έχετε βγει από τη στροφή και κινείστε πλεον ευθεία οπότε είναι θέμα μερικών μέτρων πριν βρεθείτε στο έδαφος. Προσοχή, όταν λέμε «πέστε στα φρένα», δεν εννοούμε τόσο ώστε να μπλοκάρουν ξανά οι τροχοί και να χαθεί η πρόσφυση. Φρενάρετε όσο περισσότερο μπορείτε με ασφάλεια.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επιλέξετε το καλύτερο σημείο που θα πέσετε. Οι επιλογές σας είναι περιορισμένες, όπως και ο απόλυτος έλεγχος του ποδηλάτου σας όμως, προσπαθήστε να «στοχεύσετε» προς ένα άνοιγμα, είτε πρασινάδας είτε χώματος. Προσπαθήστε να αποφύγετε εμπόδια όπως μπαριέρες, φανάρια, κολώνες ή σταθμευμένα οχήματα.

Θα είναι σίγουρα επώδυνο όμως το κλειδί εδώ είναι να αφήσουμε το ποδήλατο να «κυλίσει» όσο πιο απαλά γίνεται. Δεν
θέλουμε να «καρφωθούμε» αλλά να «γλιστρήσουμε». Με αυτό τον τρόπο διασκορπίζουμε την ενέργεια της πτώσης και μειώνουμε την πιθανότητα των σοβαρών τραυματισμών. Απελευθερώστε το εσωτερικό πόδι, κατεβάστε τους ώμους και κοιτάξτε προς την πορεία που κατευθύνεστε. Αφήστε τα χέρια από το τιμόνι και όταν ξεκινήσετε να γλιστράτε στο έδαφος, χρησιμοποιειστε τα πόδια σας για να επιβραδύνετε την ορμή της κύλισης όσο περισσότερο μπορείτε ώστε να ελαχιστοποιήσετε την τριβή σας στον δρόμο.

Ανακεφαλαίωση

Οσα αναφέραμε παραπάνω, είναι αποφάσεις που θα πρέπει να πάρετε σε δευτερόλεπτα και, καθώς δεν υπάρχει αυτό που θα ονομάζαμε «ιδανική πτώση», υπάρχει περίπτωση να πέσετε έχοντας πάρει όλες τις σωστές αποφάσεις στην σωστή στιγμή. Είναι βασικό να θυμάστε, οτι σε περίπτωση πτώσης ο εγκέφαλος αλλά και το σώμα μας αντιδρούν ενστικτωδώς και συνεπώς αυτόματα. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να έχουμε φαντασιωθεί πιθανά σενάρια πτώσεων και αντιδράσεων και να προβάλουμε στον εαυτό μας τις πιθαντές αντιδράσεις μας. Σκεφτείτε το σαν μια πρόβα αυτοματοποίησης.

Πηγή: πρωτότυπο άρθρο του Michael Nystrom στο www.active.com με τίτλο “How to Crush

Ελεύθερη μετάφραση : OSSOM

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση