Κωδικός : Μετακίνηση
Η πανδημία έστρεψε πολλούς από εμάς στο ποδήλατο. Οι περιορισμοί στην χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ειδικά για όσους τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν αποστάσεις όχι και τόσο μεγάλες, έφερε ένα πρωτόγνωρο κύμα ανόδου στην αγορά του ποδηλάτου τη χρονιά που μας πέρασε και, φαίνεται πως αυτή η καλή συνήθεια ήρθε για να μείνει.
Επίσης, οι περιορισμοί της κοινωνικής απομόνωσης, μας εξανάγκασαν να βρούμε τρόπους να περνάμε χρόνο με την οικογένειά μας και τα παιδιά μας ή τους φίλους στην εξοχή και όχι σε μια καφετέρια ή εστιατόριο. Και τι καλύτερο από μια ποδηλατάδα με παρέα στα Βασιλικά Κτήματα ή στην παραλία;
Αν λοιπόν είστε κι εσείς στην κατηγορία αυτών που επανεξετάζουν τις συνήθειές τους, αυτά είναι τα βασικότερα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για μια ζωή με ποδήλατο και όχι για μια «ζωή ποδήλατο».
Ένα ποδήλατο είναι για μια ζωή, όχι για την καραντίνα
Με αυτό στο μυαλό σας, σκεφτείτε προσεκτικά και αποφασίστε τι είδους ποδήλατο σας ταιριάζει και θα αγοράσετε. Σκεφτείτε που ζείτε, που κινείστε, τι χρήση θα έχει. Θα το χρησιμοποιείτε για άσκηση, για διασκέδαση, ή για μέσο μεταφοράς; Εάν για παράδειγμα μένετε σε μια περιοχή γεμάτη κακοτεχνίες στον δρόμο και τεράστιες λακούβες, ίσως δεν είναι καλή ιδέα ένα ποδήλατο δρόμου. Αν το σπίτι σας βρίσκεται σε κάποιο ύψωμα ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την αγορά ενός ποδηλάτου με ηλεκτρική υποβοήθηση. Όποια κι αν είναι η ανάγκη σας, συζητείστε τη με το κατάστημα που θα κάνετε την αγορά σας. Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα να σας κατευθύνουν και να σας προτείνουν το κατάλληλο ποδήλατο για τον τρόπο ζωής σας και την χρήση που το θέλετε.
Μην υποκύπτετε στην τρομολαγνεία
Θα υπάρξουν πολλοί που θα σας πουν οτι είστε εκτεθειμένοι με το ποδήλατο σε πολλαπλούς κινδύνους. Πράγματι, ως αναβάτης ποδηλάτου, σε περίπτωση ατυχήματος είστε πιο ευάλωτος. Όμως, μια ματιά στα στατιστικά της Ευρώπης θα σας δείξει οτι μάλλον τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα θανατηφόρα ατυχήματα είναι πολύ περισσότερα για τους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, ακόμη και για τους πεζούς. Αν δε, κάνετε την αναλογία ανά διανυθέν χιλιόμετρο η ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο. Επίσης, όσο παράδοξο και αν σας ακουστεί, όσο περισσότερα ποδήλατα κυκλοφορούν στους δρόμους, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες ατυχήματος καθώς οι χρήστες των δρόμων συνηθίζουν στην παρουσία των ποδηλατών στον δρόμο και δεν τους είναι πια κάτι καινούργιο, συνεπώς δεν αιφνιδιάζονται και αναπτύσσουν συνείδηση (κι όμως ναι). Για περισσότερες πληροφορίες στα στατιστικά της Ευρώπης: www.erso.eu.
Κι ενώ οι στατιστικές καταγράφουν, φροντίστε να μην αποτελέσετε ποτέ μέρος τους. ΚΡΑΝΟΣ. ΠΑΝΤΑ.
Προσέχω για να έχω
Η συχνότητα κλοπών ποδηλάτων είναι ολοένα αυξανόμενη. Για να αποφύγετε την δυσάρεστη εμπειρία του να μην βρείτε το ποδήλατό σας εκεί που το αφήσατε, και λαμβάνοντας υπόψη οτι η ασφάλιση ενός ποδηλάτου δεν είναι και τόσο συνηθισμένη στη χώρα μας, επενδύστε σε ένα καλό λουκέτο. Ένας γενικός κανόνας είναι να ξοδέψετε το 10%-15% της αξίας του ποδηλάτου σας.
Παραμείνετε «ΟΡΑΤΟΙ»
Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να σας συμβεί είναι να αναγκαστείτε να αφήσετε κάπου το ποδήλατό σας επειδή σας έπιασε η νύχτα και ανακαλύψατε οτι τα φώτα του δεν έχουν μπαταρία ή σας τα έχουν κλέψει. Εκτός από παράνομο, είναι παρανοϊκό να οδηγείτε το ποδήλατό σας τη νύχτα χωρίς φώτα και ανακλαστήρες, τα οποία πρέπει να είναι επάνω στο ποδήλατό σας και όχι στο κράνος ή το μπλουζάκι/γιλέκο ή μπουφάν σας.
Θα ήταν λοιπόν φρόνιμο, ανάλογα με την χρήση του ποδηλάτου, να προμηθευτείτε ίσως φώτα που δεν εξαρτώνται από μπαταρίες και φορτιστές και να σιγουρευτείτε οτι ο ρουχισμός σας είναι κατάλληλος για να είστε ορατοί τις νυχτερινές ώρες. Αν όλα τα φώτα σβήσουν, τουλάχιστον παραμείνετε εσείς φωτεινοί και ορατοί. Ειδικά σε επαρχιακές οδούς, η πρώτη και καλύτερη άμυνά σας είναι το να είστε ορατοί από μεγάλη απόσταση.
Δείτε τον καιρό
Καλό είναι να είστε ενημερωμένοι για τον καιρό και ειδικότερα για την πιθανότητα βροχής. Για αυτές τις βροχερές ημέρες, καλό θα είναι να έχετε μια αλλαξιά ρούχα στο αδιάβροχο σακίδιό σας καθώς και ένα καλό αδιάβροχο. Δεν είναι όλοι όσοι ποδηλατούν έτοιμοι να ντυθούν με lycra και αυτό είναι πλήρως κατανοητό.
Ένα σετ λασπωτήρες στο ποδήλατό σας θα σας προστατεύσει από τα «πολλά» αλλά το ντους από διερχόμενα αυτοκίνητα είναι αναπόφευκτο. Το χειρότερο ρούχο για την περίσταση είναι το παλιό σας τζιν. Ντυθείτε κατάλληλα και αν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο για να πηγαίνετε στην δουλειά σας, ίσως είναι καλή ιδέα να έχετε μια αλλαξιά ρούχα εκεί. Να θυμάστε οτι δεν είναι ντροπή να μπείτε στην δουλειά σας και να διασχίσετε τον διάδρομο να αλλάξετε ρούχα και να σουλουπώσετε το μαλλί σας από το κράνος. Ο χρόνος που χρειάζεται να το κάνετε είναι μηδαμινός σε σχέση με τη λάμψη στο πρόσωπό σας που θα διαρκέσει όλη μέρα.
Οι τσάντες pannier δεν είναι μόνο για να μεταφέρετε πράγματα
Τα καλάθια που μπαίνουν στο τιμόνι είναι και φαίνονται χρήσιμα αλλά είναι σκέτη απελπισία όταν βρέχει. Ένα ωραίο σετ panniers όμως, που τοποθετούνται στην σχάρα του ποδηλάτου σας, κατά προτίμηση σε ένα έντονο χρώμα με ανακλαστήρες, θα κρατήσει χαμηλά το κέντρο βάρους σας, πράγμα καλό για την ισορροπία σας, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει και την ψευδαίσθηση στους οδηγούς να κρατήσουν παραπάνω πλευρική απόσταση.
Ποτέ χωρίς εξοπλισμό
Σκεφτείτε τι θα χρειαστείτε στην διαδρομή σας και εξοπλιστείτε ανάλογα. Είναι καλή ιδέα να έχετε πάντα μαζί σας ένα αδιάβροχο «τσέπης», μια σαμπρέλα, τρόμπα κι ένα πολυεργαλείο. Φροντίστε να ζητήσετε να σας δείξουν πώς να αλλάζετε και να επισκευάζετε τα λάστιχα του ποδηλάτου σας μόνοι αν και, οι δρόμοι είναι γεμάτοι από καλούς σαμαρίτες που σίγουρα θα σας βοηθήσουν αν δουν οτι έχετε ανάγκη. Και ίσως μια μέρα να είστε εσείς αυτοί που θα προσφέρετε την βοήθειά σας σε κάποιον «νεοφερμένο».
Διεκδικώ την θέση μου στον δρόμο
Η προσέγγιση «κάθομαι όσο πιο άκρη γίνεται για να είμαι ασφαλής είναι λανθασμένη. Όσο κι αν αυτό σας φαίνεται παράδοξο, οι δειλοί αναβάτες έχουν τα περισσότερα ατυχήματα. Διεκδικείστε την θέση σας στον δρόμο, ειδικά στις άκρες του δρόμου και στις στροφές. Πάρτε σωστές «γραμμές» στις στροφές σας. Οι οδηγοί θα προσαρμοστούν στις γραμμές σας ανάλογα. Μην «ξακρίζετε» στον δρόμο καθώς εκεί υπάρχουν ένα σωρό κρυμμένοι κίνδυνοι. Το ενδεχόμενο φραστικού «στολισμού» από διερχόμενους οδηγούς παραμένει λιγότερο επώδυνο από μια ενδεχόμενη πτώση.
Η πλάνη του «όλα ή τίποτα»
Μπορεί να υπάρχει μια περίοδος που θα κάνετε ποδήλατο κάθε μέρα. Μπορεί μετά να μην έχετε όρεξη και να κάνετε λιγότερο συχνά. Όπως και να έχει μην ψυχαναγκαστείτε. Και το 2 φορές την εβδομάδα είναι καλύτερο από το καθόλου.
Προσπαθείστε να «χτίσετε» συνήθειες που είναι συνδεδεμένες με το ποδήλατό σας. Για παράδειγμα φούρνος=ποδήλατο. Δοκιμάστε να το πάρετε μαζί σας στις διακοπές σας – όταν ξαναπάμε – και να κινηθείτε με το ποδήλατό σας στις διακοπές σας αντί με το αυτοκίνητο.
Πάρτε το και κάνετε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Στα στενά της Πλάκας, στο Μοναστηράκι. Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στον πολυσυζητημένο (πρώην) Μεγάλο Περίπατο. Όπου σας βολεύει τέλος πάντων.
Και καλές βόλτες…
επιμέλεια/σύνταξη : Team OSSOM