Ποδήλατο & Διατροφή

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα ποδήλατο τάντεμ

Εχετε κάνει ποτέ σας βόλτα μ’ ένα ποδήλατο τάντεμ? ‘Αν ναι, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε τους λόγους που η δημοτικότητά του βαίνει αυξανόμενη…. Αν όχι, θα σας προτείναμε να το δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία!!!

Παρόλο που οι σκληροπυρηνικοί ποδηλάτες το κοιτάζουν αφ’ υψηλού και ίσως να το θεωρούν και «μη ποδήλατο», αυτό που ξέρουμε είναι πως το τάντεμ σχεδόν εξαφανίστηκε την δεκαετία του ’70 όμως μετά έκανε δυναμική επανεμφάνιση και κερδίζει συνεχώς έδαφος σε δημοτικότητα. Στην χώρα μας βέβαια, που είναι λίγο μη φιλική προς τους ποδηλάτες γενικότερα, έχουμε ακόμη πολύ μεγάλη διαδρομή να διανύσουμε, όμως ελάτε να σας εξηγήσουμε τους λόγους που το τάντεμ είναι συναρπαστικό και απολαυστικό.

Το τάντεμ λοιπόν έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το απλό ποδήλατο. ‘Οχι μόνο ως νέος τρόπος ποδηλασίας αλλά και σαν τρόπος διασκέδασης, χωρίς εκπτώσεις στον ρυθμό ή την ένταση της προπόνησής σας.

Οι άνθρωποι που κάνουν τάντεμ χαμογελούν συχνότερα και κάπως σα να αφαιρείται αυτή η σοβαρότητα που έχουμε την ώρα που ποδηλατούμε μόνοι. Επίσης, πολύ σημαντικό, το τάντεμ ενισχύει την συντροφικότητα.

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ν’ ανοίξετε κουβέντα, να τραβήξετε την προσοχή και σίγουρα σας κάνει να ξεχωρίζετε από το πλήθος, καθώς δεν είστε «ακόμη ένα ποδήλατο» εκεί έξω. Είναι ένας καλός τρόπος ενίσχυσης των οικογενειακών αλλά και διαπροσωπικών ή φιλικών δεσμών. Επίσης, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να «συστήσετε» τα παιδιά σας με την ποδηλασία.

Το πλήρωμα λοιπόν ενός τάντεμ αποτελείται από 2 αναβάτες. Ο μπροστινός, που έχει και τον τίτλο του Captain, κάθεται στην μπροστινή θέση και καλό είναι, αυτή η θέση να καταλαμβάνεται από τον εμπειρότερο της παρέας, καθώς αυτός/αυτή έχει την ευθύνη να βλέπει οτι όλα πηγαίνουν όπως πρέπει και να επιλέγει και τις ταχύτητες αλλά και τον ρυθμό. Ο πίσω, γνωστός και ως stoker, λειτουργεί περισσότερο υποστηρικτικά και υπό συνθήκες χαλαρής βόλτας, έχει και το προνόμιο ν’ απολαμβάνει λίγο περισσότερο θέα, καθώς λίγο πιο «ξένοιαστος».

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα τάντεμ?

Οπως είπαμε λοιπόν, το τάντεμ έχει ένα σωρό πλεονεκτήματα για τους χρήστες του.

Είναι πολύ γρήγορο και διασκεδαστικό

Είναι γεγονός οτι τα τάντεμ είναι γρηγορότερα από τα απλά ποδήλατα, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 50%! Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ελαφρύτερο απ’ οτι θα ζύγιζαν 2 ποδήλατα ενώ παράλληλα έχει την ισχύ 2 αναβατών αντί για έναν που θα συναντήσουμε σ’ ένα συμβατικό ποδήλατο. ‘Εχει δηλαδή το πλεονέκτημα, του να είναι ένα ποδήλατο σε 2 ρόδες αλλά με 4 πόδια να κάνουν πετάλι. Αν λοιπόν είστε ο τύπος που απολαμβάνει την ταχύτητα στο ποδήλατο, τότε ένα τάντεμ είναι αυτό που χρειάζεστε.

Είναι διασκεδαστικό γιατί πρέπει να έχετε μια παρέα μαζί σας πάντα. Μπορείτε να κουβεντιάζετε, να τραγουδάτε και γενικά να κάνετε πράγματα μαζί καθόλη την διάρκεια της βόλτας σας. Αυτό, βοηθάει στο να περναει η ώρα πιο γρήγορα κι ευχάριστα κι έτσι μπορείτε να «φορτώσετε» και περισσότερα χιλιόμετρα.

Μπορείτε να βγάζετε φωτογραφίες χωρίς να κάνετε στάση. Ο πίσω αναβάτης μπορεί να οδηγεί χωρίς χέρια και χωρίς να κοιτάει μπροστά του χωρίς κίνδυνο και έτσι χτίζετε ένα ωραιότατο φωτογραφικό άλμπουμ και πολλές όμορφες αναμνήσεις.

Εξαφανίζει το συναίσθημα του φόβου για όσους δεν έχουν καλές ισορροπιστικές ή ποδηλατικές ικανότητες. Βρείτε κάποιον που είναι σχετικός με την ποδηλασία, αναθέστε του τον ρόλο του Captain και αφήστε τον να σας συμπαρασύρει με την ορμή του σε μιας μαγικής βόλτας, χωρίς στρες.

Προωθεί την συντροφικότητα

Αυτο είναι μάλλον το σημαντικότερο πλεονέκτημα της χρήσης ενός τάντεμ. Τα συμβατικά ποδήλατα προωθούν την ατομικότητα και ίσως μειώνουν το «δέσιμο» και την συζήτηση κατά την διάρκεια της βόλτας. Το τάντεμ ενθαρρύνει και ενισχύει τους κοινωνικούς αλλά και τους οικογενειακούς δεσμούς.

Τα ζευγάρια για παράδειγμα που έχουν ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και περιορισμένο χρόνο για κοινές δραστηριότητες, μπορούν να απολαύσουν μια ποδηλατοβόλτα με το τάντεμ τους. Το μοίρασμα, του ποδηλάτου, της ευχάριστης κοινής εμπειρίας, της βόλτας, του χρόνου συμβάλλουν θετικά στην σταθερότητα μιας σχέσης.

Η βόλτα με το τάντεμ για ένα ζευγάρι, ενισχύει την οικειότητα. Σας κάνει ομάδα και προσπαθείτε να τραβήξετε λίγο από το βάρος του άλλου για το καλό της «ομάδας» σας. Κανείς δεν έχει παθητικό ρόλο στο τάντεμ. Ακόμη και για τον πίσω, που ίσως έχει λιγότερες ποδηλατικές ικανότητες, μια καλή κουβέντα στον Captain, ένα ελαφρύ χάδι ή τρίψιμο στην πλάτη, ακόμη και το να προσφέρεις νερό ή φαγητό είναι μικρές πράξεις καλοσύνης, αγάπης και τρυφερότητας. ‘Εχουν μέσα τους φροντίδα για τον άλλο. Αυτά τα τόσο μικρά πράγματα μπορούν ν’ αποτελέσουν την βάση μιας καινούριας σχέσεις ή τις τονωτικές ενέσεις και την θεμελίωση μιας ήδη υπάρχουσας που έχει υποφέρει από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Βοηθά τους αναβάτες να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο ακόμη και χωρίς να χρειάζεται να μιλήσουν. Οι αναβάτες που έχουν γράψει χιλιόμετρα μαζί, μπορούν εύκολα να αποκωδικοποιήσουν ο ένας τον άλλο ως προς το τι θέλει ή πως νοιώθει εκείνη την ώρα επάνω στο ποδήλατο.

Καθώς οι δυο λειτουργούν σαν μονάδα, όταν είσαι επάνω σ’ ένα τάντεμ, δεν έχεις τόσο αυξημένο βαθμο ανησυχίας και αγωνίας όταν βρίσκεσαι σε νέες διαδρομές ή σε μια ξένη πόλη. Αυτή η αίσθηση οτι κάποιος έχει τα «νώτα» σου είναι πολύ πολύτιμη.

Κάθε χιλιόμετρο που θα γράψετε με το τάντεμ είναι μια κοινή εμπειρία που θα μπορείτε να ξαναζείτε όσες φορές το φέρνετε στη μνήμη σας και θα έχετε πολλές και όμορφες ιστορίες να διηγηθείτε.

Kάνει την ποδηλασία μία απολαυστική κι ευχάριστη εμπειρία

Η βόλτα μ’ ένα τάντεμ είναι κάτι που θα θυμάστε για καιρό και, πιστέψτε μας, το έχουμε δοκιμάσει, είναι μια εμπειρία που θα θέλετε να επαναλάβετε ξανά και ξανά. Δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο σε μια βόλτα με κανονικό ποδήλατο που θα κάνετε με κάποιο φίλο ή φίλη. Και να γιατί:

  • Το τάντεμ εξαφανίζει την ανάγκη της αύξησης ή της μείωσης ρυθμού για να πηγαίνετε μαζί. Θα είστε μαζί, τελεία και παύλα, ανεξάρτητα από το προπονητικό επίπεδο το κάθε ένα.
  • Ειδικότερα για αυτόν ο οποίος είναι λίγο λιγότερο προπονημένος ή εξοικειωμένος με το όλο «ποδηλατοθέμα» θα φύγει από επάνω του ένα μεγάλο άγχος που ως γνωστόν είναι ανασταλτικός παράγοντας για την απόλαυση. Μπορείτε λοιπόν να ποδηλατείτε σ’ ένα ποδήλατο ανεξάρτητα από το επίπεδό σας.
  • Οι αναβάτες σ’ ένα τάντεμ λειτουργούν συμπληρωματικά ο ένας για τον άλλο. Αυτό, από μόνο του, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για κάποιον που είναι παθιασμένος με το ποδήλατο αλλά δεν έχει ακόμη ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.
  • Είναι εξαιρετικός τρόπος εκγύμνασης. Ακόμη και για όσους δεν είναι λάτρεις της άσκσης, μια βόλτα με το τάντεμ δεν θα σας φανεί καταναγκαστικό έργο. Βγείτε εκεί έξω με την παρέα σας, περάστε καλά, διασκεδάστε το, απολαύστε το και ασκηθείτε…

Είναι τέλειο για σχετικά επίπεδες διαδρομές και φυσικά για καταβάσεις…

Είναι κοινή λογική οτι ένα τάντεμ, σε αντίθεση με ένα συμβατικό ποδήλατο, έχει καλύτερη συμπεριφορά σε διαδρομές που επηρρεάζονται εύκολα από τον άνεμο.

Στο τάντεμ, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το σωματικό βάρος αλλά και την ισχύ 2 ατόμων και αυτό είναι που κάνει το τάντεμ ιδανικό για ανοιχτές, επίπεδες διαδρομές αλλά και καταβάσεις. Αν αυτές είναι οι αγαπημένες σας διαδρομές, τότε το τάντεμ θα γίνει το αγαπημένο σας όχημα.

Είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για τους πολυάσχολους γονείς

Μια βόλτα με το παιδί σας στην πίσω θέση του τάντεμ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χτίσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Η αλήθεια είναι, πως τόσο τα προγράμματα των ενηλίκων, όσο και των παιδιών μας τελευταία, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διασκέδαση και ποιοτικό χρόνο με ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στον κόσμο.

Δείτε το σαν μια ευκαιρία να εισάγετε το παιδί σας στον συναρπαστικό κόσμο του ποδήλατου, μ’ έναν τρόπο ασφαλή και φυσικό. Το παιδί μπορεί να μάθει ακολουθώντας το παράδειγμά σας, βλέπωντας και παρατηρώντας τι ακριβώς κάνετε και πότε, ακριβώς επάνω στον ρυθμό σας. Σκεφτείτε πόσο καταπληκτικό ειναι αυτό, και πόσο δύσκολο να επιτευχθεί όταν είστε ο κάθε ένας σε ένα ξεχωριστό ποδήλατο.

Οι οδηγίες για τις αποστάσεις, την σωστή ταχύτητα και γενικότερα την σωστή οδική συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε επάνω στο ποδήλατο, μπορούν να δωθούν στο παιδί χωρίς να περάσουμε την στρεσογόνο διαδικασία του να το έχουμε να μας ακολουθεί ή να το ακολουθούμε εμείς, φωνάζοντας παραγγέλματα.

Το τάντεμ με το παιδί σας έχει μια γοητεία που θα την δείτε να σκορπίζεται γύρω σας μαγικά, καθώς ο κόσμος θα σας κοιτάζει με χαμογελο κα καλοπροαίρετη ζήλεια. Αυτό, αφήνει μια θετική επίδραση στο παιδί. Και στο παιδί που κρύβετε μέσα σας.

Βοηθά επίσης το παιδί να χτίσει την αυτοπεποίθησή του αλλά και την εμπιστοσύνη του στις δικές σας ικανότητες. Θ’ ανέβετε αρκετά στην εκτίμησή του κάνοντας μια τέτοια δραστηριότητα μαζί του. Αξία ανεκτίμητη

Και πάμε τώρα στα λιγότερο αυτονόητα…

Προσφέρει την χαρά της βόλτας με ποδήλατο στα άτομα με προβλήματα όρασης ή άλλου τύπου εξαρτώμενα άτομα

Για τα άτομα με προβλήματα όρασης που αγαπούν το ποδήλατο, είναι ο μόνος τρόπος για ν’ απολαύσουν μια βόλτα που δεν θα τους οριοθετεί ο περιορισμός της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν. Η αίσθηση αυτονομίας και ανεξαρτησίας που νιώθουν εκείνη τη στιγμή κάνει καλό στην ψυχολογία των ίδιων αλλά και των ανθρώπων που τους συνοδεύουν.

Αν οι μέχρι τώρα λόγοι δεν σας φτάνουν… έχουμε κι άλλους.

Είναι ένας καλός τρόπος να ακονίσετε τόσο τις ηγετικές όσο και τις ικανότητες του να είστε οπαδός

Η οδήγηση ενός τάντεμ σας βάζει αυτόματα στην διαδικασία να εξασκήσετε και να βελτιώσετε τόσο τις ηγετικές όσο και τις ικανότητες ν’ ακολουθείτε. Και το κάνει μέναν τρόπο φυσικό και πηγαίο.

Προφανώς, αν είστε ο Captain θα τεστάρετε τις ικανότητές σας να ηγείστε ενώ αν είστε stoker, θα δείτε αν είστε καλός οπαδός ή ακόλουθος. Αν έχετε ελλείματα σε οποιαδήποτε από τις δυο συμπεριφορές, κάθε φορά που κάνετε μια βόλτα με τάντεμ, θα έχετε αποκομίσει κάτι καινουριο και θα έχετε βελτιωθεί.

Μαθαίνεις πως να «κουβαλάς» κάποιον μαζί σου, να τον προσέχεις, να θέλεις το καλό του και άλλα τέτοια. Ως αναβάτης, μαθαίνεις να αφηνεσαι, να δείχνεις εμπιστοσύνη και να στηρίζεσαι στον άλλον. ‘Οπως καταλαβαίνετε, αυτά είναι χρήσιμα στην ζωή γενικότερα και όχι μόνο στο ποδήλατο.

Δεν χρειάζεται να φωνάζετε

Αυτή η τρέλα που φωνάζουμε ο ένας στον άλλο, όταν ο καθένας είναι με το ποδήλατό του… ε, δεν χρειάζεται με το τάντεμ. Μπορείτε ν’ απολαύσετε την ηρεμία και την ησυχία της ατμόσφαιρας για να σκεφτείτε και ν’ απολαύσετε τ’ αστέρια.

Επίσης, δεν χρειάζετε να επαναλαμβάνετε οδηγίες μέχρι να σιγουρευτείτε οτι έχετε συνεννοηθεί. Αφήστε που, όπως γράψαμε παραπάνω, δεν χρειάζεται καν να μιλάτε. Θα μάθετε να διαβάζετε την γλώσσα του σώματος του άλλου τόσο καλά, που τα λόγια θα είναι περιττά.

Κάνει καλό στην υγεία

Εντάξει, σιγά το νέο. Το ποδήλατο όπως και η άσκηση γενικότερα, ωφελούν την υγεία μας. Υπάρχουν όμως κάποιες ιατρικές μελέτες οι οποίες έδειξαν οτι η χρήση του τάντεμ είχε ποικίλα ψυχολογικά ωφέλη τα οποία ήταν μεγαλύτερα από το συμβατικό ποδήλατο.

Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες (τις οποίες δυστυχώς το άρθρο δεν αναφέρει συγκεκριμένα), η οδήγηση του τάντεμ συμβάλλει στην μείωση του στρες περισσότερο απ’ οτι η οδήγηση ενός συμβατικού ποδηλάτου.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί όταν οδηγείτε ένα τάντεμ, μπορείτε να πάτε πιο γρήγορα και η βόλτα μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο χρόνο χωρίς διακοπή. Ο αναβάτης μπορεί κατά την διάρκεια της διαδρομής να φωτογραφίζει, να διαβάζει χάρτη, να τροφοδοτεί ή να υδρδοτεί τον εαυτό του αλλά και τον Captain, κι έτσι, να μπορεί η βόλτα να συνεχίζεται χωρίς διακοπή.

Θα μπορούσαμε να σας πούμε πολλά. Θα σας πούμε όμως μόνο ένα.

Δοκιμάστε το. Τα υπόλοιπα θα μας τα πείτε εσείς…

 

Πηγή: https://learnaboutbicycles.com/tandem-bike/, October 18, 2014

Ελεύθερη μετάφραση/επιμέλεια: Team OSSOM

Αφήστε μια απάντηση