Άρθρα

ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ . ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ !

Έχετε 2-3 παραπανίσια κιλά. Μην σας ανησυχεί διότι αυτά τα λίγα κιλά σας βοηθάνε στην χειμερινή σας προπόνηση και σας βοηθάνε να βελτιωθείτε! Πως σας βοηθάνε;

Πλέον δεν χρειάζεται να τρώτε τόσο συχνά στις διαδρομές σας. Τα έξτρα αυτά κιλά κατά κύριο λόγο είναι λίπος στο σώμα σας. Όταν οι προπονήσεις σας είναι μικρότερης διάρκειας -μέχρι 90 λεπτά- δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας φαγητό καθώς ο οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το λίπος για να βρει την απαραίτητη ενέργεια. Αν επίσης σκοπεύετε να κάνετε μεγαλύτερες διαδρομές των 80-100 χιλιομέτρων με αρκετές ανηφόρες, ή ακόμη μεγαλύτερες αλλά επίπεδες διαδρομές, προσπαθήστε να μην τρώτε τόσο συχνά όσο τρώγατε, αλλά μόνο αν νιώσετε πως θα σουρώσετε.

Ξεκινήστε αργά για να προετοιμάσετε το σώμα σας. Αν έχετε δει κάποιον αγώνα στην αρχή όλοι οι αθλητές ξεκινάνε σιγά και μετά από λίγη ώρα ανεβάζουν ρυθμούς. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και εσείς με τις προπονήσεις σας. Αφήστε το σώμα να ζεσταθεί καλά πριν αρχίσετε την έντονη άσκηση για να αποφύγετε τους τραυματισμούς, αλλά και για να έχετε υψηλή απόδοση.

Κρατήστε τους μύες σας ζεστούς. Θα πρέπει να προσέχετε τους μύες σας και ειδικά τους μύες των ποδιών που έρχονται αντιμέτωποι με τον κρύο αέρα της ατμόσφαιρας και να τους κρατάτε ζεστούς. Οι ζεστοί μύες τραυματίζονται πιο δύσκολα, αλλά αποδίδουν και καλύτερα.

Αν δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες να βγείτε έξω, γυμναστείτε μέσα στο σπίτι. Ασκήσεις για τον κορμό, τα πόδια, τα χέρια ότι είναι απαραίτητο για να γίνετε πιο δυνατοί επάνω στο ποδήλατο. Μια άλλη λύση είναι το προπονητήριο το οποίο μπορεί να είναι βαρετό αλλά σίγουρα θα κρατήσει την φυσική σας κατάσταση σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

Σκοπός είναι να κάνετε λίγο ποδήλατο συχνά. Το να ανεβαίνετε μια φορά την βδομάδα στο ποδήλατο και να κάνετε 5 ώρες δεν κερδίζετε πολλά. Καλύτερα θα είναι να κάνετε 5 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα καθώς θα κρατάτε τον οργανισμό σας σε εγρήγορση. Επίσης θα έρθει η στιγμή που θα βγάλετε τις 4 και τις 5 ώρες πάνω στο ποδήλατο τόσο εύκολα και γρήγορα που δεν θα το πιστεύετε!

Στόχος σας θα πρέπει να είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Πολλά περισσότερα τα οφέλη όταν κάνετε ανηφόρες παρά όταν κάνετε ευθείες. Αν ζυγίζετε 80 κιλά και πηγαίνετε με 25 χιλιόμετρα σε ευθεία, καίτε περίπου 350 θερμίδες την ώρα. Αν ο δρόμος όμως έχει κλίση 3% τότε οι θερμίδες γίνονται κοντά 1000 για κάθε ώρα. Επειδή ούτε σε εμάς αρέσει να ζοριζόμαστε τόσο, θα πούμε ότι ανεβαίνουμε με 15 χιλιόμετρα αυτή την ανηφόρα. Και πάλι οι θερμίδες που θα καταναλώνετε είναι τουλάχιστον διπλάσιες. Μαζέψετε ενέργεια στην κατηφόρα και επιτεθείτε στις ανηφόρες. Όχι μόνο θα χάσετε τα περιττά κιλά αλλά θα γίνετε και πολύ πιο γρήγοροι!

Η υψηλή άνεση θα διατηρήσει το κίνητρο για ποδήλατο υψηλό τον χειμώνα. Το κρύο είναι πολύ και τσουχτερό και πολλές φορές προτιμούμε να καθίσουμε στην ζεστασιά του σπιτιού μας από το να βγούμε για προπόνηση με το ποδήλατο. Όλα αυτά αλλάζουν όμως από την στιγμή που έχουμε τον κατάλληλο ρουχισμό αλλά και τα απαραίτητα αξεσουάρ στο ποδήλατο για τις πιο βροχερές ημέρες!

Αποθεραπεία και διατάσεις μετά από την προπόνηση/βόλτα. Καθένα έχει την δική του σημασία αλλά και τα δυο σκοπεύουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στους μύες ώστε να φύγουν τα προϊόντα από τις καύσεις αλλά και για να αποκτήσουν οι μύες ελαστικότητα που θα τους κάνει λιγότερο ευάλωτους σε τραυματισμούς.

πηγη : sela.gr

Αφήστε μια απάντηση