Άρθρα

Τα απολύτως απαραίτητα ενός ποδηλάτη

Με την ελπίδα οτι έχουμε καταφέρει κάποιους από εσάς να ξεκινήσετε ποδήλατο, με βάση τους 15+ λόγους που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας (15+ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ) , ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να σας ενημερώσει για τα απολύτως απαραίτητα που θα χρειαστείτε για να βγείτε με θάρρος και αυτοπεποίθηση στον δρόμο.

Θα θεωρήσουμε δεδομένο οτι έχετε ήδη ένα ποδήλατο και κατά συνέπεια, έχετε αντιληφθεί οτι οι εποχές που η ποδηλασία ήταν ένας χαρωπός, ανέμελος τρόπος μεταφοράς και δεν χρειαζόταν να ληστέψετε μια τράπεζα για ν’ αγοράσετε ένα αξιοπρεπές ποδήλατο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Επειδή λοιπόν είναι πάρα πολύ εύκολο ως αρχάριοι να παρασυρθείτε και να πελαγοδρομήσετε και να ξοδέψετε άσκοπα χρήματα, σκεφτήκαμε να σας δώσουμε μια βασική λίστα με τα «απολύτως απαραίτητα» για να βγείτε στον δρόμο με ασφάλεια και όρεξη.

1 – Eίδη/Εργαλεία πρώτης ανάγκης

Επειδή δεν είναι απαραίτητο οτι πρέπει να πάθεις για να μάθεις σε αυτή τη ζωή… σιγουρευτείτε οτι πριν ξεκινήσετε για την πρώτη σας βόλτα (ναι, την πρώτη), έχετε μαζί σας: ένα πολυεργαλείο, μία μικρή τρόμπα, ένα σετ επισκευής ελαστικών, μια σαμπρέλα και το κινητό σας, σε περίπτωση που τίποτα από τα προηγούμενα δεν είναι αρκετό… Μην ξεχάσετε και κανένα μετρητό…

Που θα τα βάλετε λοιπόν όλα αυτά? Καλή ερώτηση. Μπορείτε να τα βάλετε στις τσέπες σας ή να αγοράσετε αυτά τα πολύ ωραία μικρά τσαντάκια που μπαίνουν κάτω από τη σέλα. Η τρόμπα κατά πάσα πιθανότητα θα μπει στον σκελετό..

2 – Δοχείο Νερού, το γνωστό σε όλους μας «παγούρι»

Είναι τόσο αυτονόητο, που μπορεί να ξεχαστεί και, συνήθως, την ώρα που θα το χρειαστείτε και συνειδητοποιήσετε οτι δεν το έχετε, θα είναι πολύ αργά και θα σας είναι απολύτως απαραίτητο… Θα χρειαστεί να βάλετε και μια βάση στον σκελετό για να τοποθετήσετε το παγούρι σας. Οι επιλογές σας εδώ, είναι αμέτρητες. Θα σας προτείναμε σε πρώτη φάση, ν’ αρκεστείτε σε κάτι βασικό και πρακτικό.

3 – Πετάλια?!@#$

Οχι, δεν είναι αστείο. Ναι, έχετε πληρώσει μια περιουσία, έχετε αγοράσει ένα καινούριο ποδήλατο δρόμου… χωρίς πετάλια! Σα ν’ αγοράζεις ένα αυτοκίνητο χωρίς σασμάν… μια τηλεόραση χωρίς χειριστήριο… Ενημερωτικά, όσο πιο ακριβό το ποδήλατο, τόσο πιο απίθανο να έχει πετάλια.

Τα πετάλια λοιπόν, είναι μια υπόθεση πολύ προσωπική. Και επειδή ένας ποδηλάτης έχει ήδη επιλέξει τα παπούτσια και τα σχαράκια του, γι’ αυτό κι ένα καλό ποδήλατο δρόμου θα έρθει χωρίς πετάλια, ώστε ο αναβάτης να βάλει αυτά που εκείνος προτιμά. Αυτή τουλάχιστον είναι η θεωρία

Ανεξάρτητα από τις θεωρίες βέβαια, το γεγονός που παραμένει, είναι οτι εσείς, έστω και ως αρχάριοι, θα κληθείτε ν΄αγοράσετε πετάλια για το κουρσάκι σας, όσο βαρετό ή δύσκολο και να σας ακούγεται. Συμβουλευτείτε το κατάστημα που θ’ αγοράσετε το ποδήλατο. Θα ξέρει να σας προτεινει λύσεις ανάλογες με την τσέπη και το επίπεδό σας.

4 – Παπούτσια και σχαράκια

Αν υπάρχει ένα και μόνο πράγμα το οποίο θα σας κάνει επιτόπου πιο γρήγορους και αποδοτικούς επάνω στο ποδήλατο, αυτό είναι η αγορά ενός ζευγαριού ποδηλατικών παπουτσιών με τα αντίστοιχα σχαράκια. ‘Οσο και αποθαρρυντικό να σας ακούγεται, το να είστε «κουμπωμένοι» επάνω στο ποδήλατο, πιστέψτε μας, η διαφορά που θα δείτε στο πεταλάρισμά σας θα τεράστια!

Ως αρχάριοι, η συμβουλή μας είναι να επιλέξετε σχαράκια που έχουν ένα σχετικό «μπόσικο», δηλαδή δε νιώθετε τα πόδια σας σφιχτά κουμπωμένα επάνω στα πετάλια, καθώς το πολύ σφιχτό κούμπωμα μπορεί να είναι επιβαρρυντικό και για τα γόνατά σας.

Υπάρχουν διάφορα συστήματα και θέματα συμβατότητας που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας.
Συνήθως τα σχαράκια των εταιριών βγαίνουν σε κίτρινο,κόκκινο και μάυρο χρώμ . Επιλέξτε τα κατάλληλα για εσάς με μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης συνεπώς καταλληλότερο για αρχάριους.

5 – Κολάν

Εδώ ισχύει το «αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, απολαύστε το»! Αυτό είναι ένα κομμάτι του εξοπλισμού σας που αν είναι φθηνό, θα το αισθανθείτε στο πετσί σας… και κυριολεκτούμε.

Να θυμάστε οτι τα ποδηλατικά κολάν τα φοράτε χωρίς εσώρουχα και καλό θα είναι να επενδύσετε σε ένα καλό, γνωστής φίρμας κολάν, καθώς θα χρειαστείτε όλη την τεχνολογία που μπορει να χωρέσει στο απορροφητικό μαξιλαράκι αν έχετε αποφασίσει να κάνετε βόλτες με το ποδήλατό σας που ξεπερνούν το μισάωρο.

Υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία κολάν, χειμωνιάτικα, καλοκαιρινά… εσείς δώστε βάση στην ποιότητα… άλλωστε οι χρωματικές επιλογές στα κολάν είναι σχετικά περιορισμένες.

6 – Μπλούζες

Θα είμαστε ειλικρινής. Δεν χρειάζεστε ποδηλατικό μπλουζάκι για να βγείτε για ποδήλατο. Και, σε αντίθεση με το κολάν (πάρτε το ακριβότερο που αντέχει η τσέπη σας, θα μας θυμηθείτε), μπορείτε ν’αγοράσετε ένα πολύ πολύ φθηνό ζέρσεϊ. Το φθηνότερο…

Το βασικό πλεονέκτημα των ποδηλατικών τοπ είναι η εφαρμογή τους. Είναι στενά, ώστε να μην ανεμίζουν την ώρα που κάνετε ποδήλατο κι έχουν μικρές κι ασφαλής τσέπες για τα μικρά πράγματα που χρειάζεστε μαζί σας στο ποδήλατο. Επίσης δείχνουν πιο αθλητικά από ένα συμβατικό tshirt και βγαίνουν και σε καταπληκτικά χρώματα, που εξασφαλίζουν και καλή ορατότητα για τους οδηγούς των αυτοκινήτων και άρα επιδρούν θετικά στην ασφάλειά σας.

Να θυμάστε, οτι είναι πολύ εύκολο να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε ένα σωρό αχρείαστες αγορές, που να καλύπτουν θεωρητικά τις ανάγκες σας σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Μακρυμάνικα, κοντομάνικα, εσωθερμικά… ατελείωτος κατάλογος με επιλογές. Εμείς σας λέμε να ξέρετε οτι σίγουρα, θα χρειαστείτε λιγότερα ρούχα απ’ όσα νομίζετε ακόμη και σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, δηλαδή σε συνθήκες παγετού.

Οπως συμβαίνει με όλα τα αθλήματα τελευταία, οι τεχνολογίες στα υφάσματα έχουν προχωρήσει πολύ και ακούμε πολλά χαριτωμένα και μαγικά, που εξαφανίζουν τον ιδρώτα, τον απορροφούν χωρίς μυρωδιές, τον βοηθούν να εξατμιστεί… και όσο πάνε, γίνονται και πιο ακριβά…

Αν ο προϋπολογισμός σας είναι σχετικά «σφιχτός», δεν αξίζει τον κόπο να επενδύσετε στις μπλούζες. Αυτό κρατήστε. Τα υπόλοιπα είναι περί ορέξεως.

7 – Σχάρα ποδηλάτου

Καλά, θα σκεφτείτε… ακόμη δεν το πήρα θα πάρω και σχάρα για το αυτοκίνητο?

Εκτός και αν ανήκετε στην κατηγορία των υπερτυχερών, γρήγορα θ’ ανακαλύψετε οτι κάνετε συνεχώς την ίδια βόλτα. Αν δε, είστε από αυτούς που βγαίνουν για ποδήλατο μερικές φορές την εβδομάδα, θα βαρεθείτε γρήγορα λόγω έλλειψης εναλλακτικών διαδρομών. Προς αποφυγή βαρεμάρας λοιπόν, είναι χρήσιμο να μπορείτε εύκολα να το φορτώσετε και να πάτε να δοκιμάσετε μια καινούρια διαδρομή.

Ιδανικά, θα ήταν τέλεια να μπορείτε να πάρετε το ποδήλατό σας μαζί στις διακοπές σας ή σε κάποια ποδηλατική εκδρομή. Τέλος πάντων, για οποιοδήποτε λόγο επιλέξετε να το μεταφέρετε, να σας πούμε οτι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να φορτώσετε το ποδήλατο στο αυτοκίνητο: με ιμάντες στην πίσω πόρτα, σε σχάρα στην οροφή, σε τρέιλερ, σε σχάρα στον κοτσαδόρο και φυσικά, μέσα στο αυτοκίνητο..

Ο δημοφιλέστερος όλων:

Είναι εύκολος, γρήγορος και οικονομικός. Το βασικότερο μειονέκτημα είναι οτι ουσιαστικά το ποδήλατο είναι εκτεθειμένο και εύκολη λεία για κλοπή, αν αποφασίσετε να σταθμεύσετε κάπου καθώς επίσης και η δυσκολία πρόσβασης στον χώρο αποσκευών. Είναι όμως μια καλή αρχή. Και αν δείτε οτι σας βολεύει ή σας είναι απαραίτητο να μεταφέρετε συχνά το ποδήλατό σας, μπορείτε αργότερα να επενδύσετε (και) σε μια καλή σχάρα.

8 – Bike Computer

Eίναι τρομερή η ικανοποίηση και η χαρά που θα σας δώσει αυτό το μικρό gadgetάκι…Θα σας ενθουσιάσει η καταγραφή της ταχύτητάς σας, της διαδρομής σας και των αποστάσεων με τρόπους που δεν έχετε φανταστεί. Για τους πιο προχωρημένους, λειτουργεί και ως ημερολόγιο και ως κίνητρο για καλύτερες επιδόσεις.

Υπάρχουν εκατοντάδες μοντέλα εκεί έξω και όπως με όλα τα πράγματα, η επιλογή είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Τα βασικά θα καταγράψουν την ταχύτητά σας, την διάρκεια της διαδρομής, τα χιλιόμετρα, τις θερμίδες που έχετε καταναλώσει και την ώρα. Σε πιο προχωρημένα μοντέλα, θα βρείτεκαι σύστημα πλοήγησης, μέτρηση ρυθμού πεταλαρίσματος (cadence), παλμογράφο και ένα σωρό άλλα καλούδια, όλα συνδεδεμένα με το κινητό σας, δορυφόρους, τη ΝΑΣΑ, τον ‘Αρη κ.ο.κ.

Για αρχή, επιλέξτε κάτι απλό και βασικό με μια καλη μπαταρία. Αργότερα, ίσως αξίζει να επενδύσετε σε κάτι ακριβότερο.

9 – Γυαλιά

Είναι σημαντικό όταν είστε επάνω στο ποδήλατο να φροντίζετε ώστε τα μάτια σας να είναι προστατευμένα από οποιοδήποτε ξένο σώμα ή αντικείμενο μπορεί να μπει στα μάτια σας (από μυγάκι έως χώμα ή πετραδάκι). Μην αφήνετε τα μάτια σας εκτεθειμένα. Ειδικά εάν φοράτε φακούς επαφής, μπορεί να νιώσετε ξηρότητα στα μάτια ή να δακρύζουν από την σκόνη και τον αέρα.

Τα ποδηλατικά γυαλιά έχουν ανταλλακτικές μεμβράνες με διαφοροποίηση χρωματισμών ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Η επιλογή είναι δική σας αλλά η πρότασή μας είναι να φοράτε πάντα κάτι ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή την ώρα της ημέρας.

10 – Κράνος

Απλά φορέστε το! Θα σας προτείναμε να ξοδέψετε το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων σας σ’ ένα καλό κράνος. Μην ξεχνάτε οτι θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή… Δευτερευόντως, επενδύστε σ’ ένα καλό κολάν που θα σας σώσει από πόνους που προκαλεί η σέλα και φυσικά, σε παπούτσια και πετάλια που θα σας κάνουν πιο αποδοτικούς.

11- Γάντια

Να θυμάστε οτι σε περίπτωση πτώσης, το πρώτο πράγμα που θ’ ακουμπήσει στο οδόστρωμα είναι τα χέρια σας, ακολουθούμενο από το κεφάλι σας (ΚΡΑΝΟΣ ΚΡΑΝΟΣ ΚΡΑΝΟΣ). Αν φοράτε γάντια, ακόμη και τα πιο απλά, θα γλιτώσετε τουλάχιστον από το ενοχλητικό γδάρσιμο που είναι αποτέλεσμα των επιπόλαιων πτώσεων.

Τα περισσότερα ποδηλατικά γάντια, έχουν ενίσχυση, η οποία κάνει μεγάλη διαφορά στην αίσθηση που έχουν τα χέρια σας στο τιμόνι, ειδικά μετά από μια 2ωρη βόλτα.

Μπορείτε να έχετε καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα γάντια. ‘Οπως με τα περισσότερα είδη, υπάρχει τεράστια ποικιλία. Η πρότασή μας όμως για αρχή, είναι να επιλέξετε ένα ζευγάρι που φοράτε άνετα και σας προσφέρει την απαραίτητη προστασία.

12 – Kλειδαριά

Και φυσικά, εκτός αν έχετε την εικονιζόμενη λύση, καλό θα ήταν να αγοράσετε ένα λουκέτο για το μονάκριβό σας.

Πηγή: http://roadcyclistsguide.com/11-mustitemsbeginnerroadcyclist/

Επιμέλεια/μετάφραση : Team OSSOM

Αφήστε μια απάντηση