Ποδήλατο & Διατροφή

Πως να πλύνετε το ποδήλατό σας : τα ‘ΠΡΕΠΕΙ’ και τα ‘ΜH’

Μην χρησιμοποιείτε μηχανήματα υψηλής πίεσης

΄Οσο ελκυστική λύση και αν σας φαίνεται, κυρίως λόγω της αποτελεσματικότητας που είναι αντιστρόφως ανάλογη της προσπάθειας, είναι εξαιρετικά κακή ιδέα να πλένετε το ποδήλατό σας όπως θα πλένατε το αυτοκίνητό σας.

Πράγματι, θα εξαφανίσει οποιοδήποτε ίχνος βρώμας, λάσπης και οτιδήποτε άλλο έχετε συλλέξει στην τελευταία βόλτα σας. Όμως, μαζί με το χώμα ίσως φύγει και το χρώμα… η λίπανση… η ζωτικής σημασία υγρασία… με φυσικό αποτέλεσμα το ποδήλατό μας να τρρρρρίζει από καθαριότητα. Δεν το θέλουμε αυτό.

Μην βυθίζετε μέσα στο νερό τα εξαρτήματα του ποδηλάτου σας

Υπάρχει και η κατηγορία αυτών που μπορεί να βυθίσουν κομμάτια του ποδηλάτου ή και ολόκληρο το ποδήλατο στο νερό. ‘Αλλοι, μπορεί να τα βάλουν στη μπανιέρα. Αστείο? Κι όμως, συμβαίνει. Αν και μπορεί να σας φαίνεται εύκολη λύση, το πρόβλημα είναι οτι με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπετε στο νερό να εισχωρήσει σε σημεία που δεν πρέπει, όπως για παράδειγμα στα πετάλια ή στην κασέτα. Δεν το θέλετε αυτό.

Χρησιμοποιείστε ένα σταντ επισκευής

Το να έχετε το ποδήλατό σας σταθεροποιημένο σ’ ένα σημείο, ιδανικά ψηλά, κάνει το πλύσιμο ευκολότερο και γρηγορότερο. Σας δίνει καλύτερη οπτική για τα σημεία που θέλουν πιο επιμελή καθαρισμό και μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά χωρίς να σκύβετε και να ταλαιπωρείστε.

Αφαιρέστε τους τροχούς

Αποκτήστε αυτήν την καλή συνήθεια, του να αφαιρείτε τους τροχούς πριν το πλύσιμο. Σας διευκολύνει πολύ στο πλύσιμο και σας δίνει και ευχέρεια κινήσεων και την ευκαιρία επιθεώρησης σημείων που δεν φαίνονται τόσο καλά με τους τροχούς στην θέση τους.

Χρησιμοποιείστε ζεστό νερό με σαπούνι

Το ζεστό νερό διευκολύνει το καθάρισμα καθώς αφαιρεί ευκολότερα την βρωμιά και τα υπολείματα τα λιπαντικά.

Χρησιμοποιείστε ειδικό σαπούνι που διασπά τα λιπαντικά

Υπάρχει χαοτική διαφορά στην δύναμη καθαρισμού ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά προϊόντα καθαρισμού. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική, να έχετε όμως υπόψη σας, οτι τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα για τον καθαρισμό του ποδηλάτου σας είναι πολύ αποτελεσματικότερα από το συμβατικό υγρό πιάτων που πολλοί χρησιμοποιούν.

Ξεπλύνετε καλά με νερό πριν αρχίσετε να τρίβετε

Αν το ποδήλατό σας έχει λεκέδες από λάσπη, μην αρχίσετε να τρίβετε αν πρώτα δεν έχετε ρίξει αρκετό νερό ώστε να μαλακώσουν οι λεκέδες. Υπάρχει κίνδυνος να κάνετε γρατζουνιές στο χρώμα. Πρώτα ξεπλένουμε καλά και μετά, αρχίζουμε το τρίψιμο με το σφουγγάρι. Το να αρχίσετε αμέσως το τρίψιμο απλά βυθίζοντας το σφουγγάρι στο ζεστό νερό, δεν είναι καλή ιδέα.

Μη χρησιμοποιείτε μόνο ένα σφουγγάρι

Οι επαγγελματίες μηχανικοί, έχουν διάφορα κόλπα κι ένα από τα καλύτερά τους είναι να υπάρχει διαφορετικό σφουγγάρι για τον καθαρισμό διαφορετικών σημείων. Αυτό βέβαια, μπορεί να σας το βεβαιώσει και η μαμά σας…. που έχει 52 διαφορετικά σφουγγάρια, για όλα τα σημεία του σπιτιού.

Μπορούμε λοιπόν με βάση αυτές τις αξιόπιστες πηγές, τους μηχανικούς και τις μαμάδες μας, ότι, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον δυο διαφορετικά. ‘Ενα για τα «στεγνά» σημεία, όπως το πλαίσιο, οι τροχοί και το πηρούνι και ένα για τα σημεία που είναι καλυμένα με λάδια και λιπαντικά όπως η αλυσίδα και το σασμάν.

Επιθεωρήστε τα φρένα

Είτε το ποδήλατό σας έχει κλασσικά φρένα (δαγκάνες) είτε δισκόφρενα, η φθορά είναι ταχύτερη όταν γίνεται χρήση σε συνθήκες βροχής, χιονιού και χωμάτινων/λασπωμένων διαδρομών. Είναι λοιπόν φρόνιμο, να να επιθεωρήσετε μετά από τέτοιου είδος βόλτες και να έχετε πάντα σε στοκ τα απαραίτητα ανταλλακτικά ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε το μέγεθος της φθοράς σε σχέση με τα καινούρια. Εννοείται φυσικά, πως αν η φθορά είναι σημαντική, καλό θα ήταν να τα αντικαταστήσετε άμεσα.

Μην ξεχνάτε τη λίπανση μετά το καθάρισμα

Η πιο κοινή παράλειψη. Είναι πολύ σημαντικό να φρεσκάρετε τα λιπαντικά που στεγνώνει ή αφαιρεί η βροχή, το χιόνι και το πλύσιμο, διαφορετικά ανοίγετε την πόρτα στον μεγαλύτερο εχθρό του ποδηλάτου σας, την σκουριά.

Σιγουρευτείτε λοιπόν οτι μόλις τελειώσετε το πλύσιμο, θα λιπάνετε σχολαστικά την αλυσίδα και το σασμάν, καθώς και οποιοδήποτε άλλο σημείο απαιτείται. Στη συνέχεια, περιμένετε λίγη ώρα, και σκουπίστε ότι παραπάνω ψεκάσατε, ώστε να διατηρήσετε καθαρό το φρεσκοπλυμένο σας ποδήλατο.

Μετάφραση/Επιμέλεια: Τeam OSSOM
Πρωτότυπο άρθρο από το www.roadbikerider.com

Αφήστε μια απάντηση