Άρθρα

Πως να αποφύγετε το μούδιασμα στα χέρια .

Η αίσθηση του μουδιάσματος που νιώθουμε στα χέρια και τα δάχτυλα όταν κάνουμε ποδήλατο, προκαλείται από δυο σημαντικά νεύρα: το ωλένιο και το μέσο νεύρο. Τα δύο αυτά νεύρα έχουν αισθητήρες στα σημεία που όταν ποδηλατούμε ρίχνουμε το βάρος μας. Αν δεν προσέξουμε και δεν «ζυγιστούμε» σωστά καθώς ποδηλατούμε, τότε ασκούμε μεγαλύτερη του κανονικού πίεση στα νεύρα και τα οδηγούμε σε μια μονιμότερη αίσθηση μουδιάσματος, η οποία μπορεί να κρατήσει για αρκετή ώρα αφού έχουμε κατέβει από το ποδήλατο.

Η πιο απλή και προφανής λύση είναι να τσεκάρουμε πως στεκόμαστε ως αναβάτες στο ποδήλατό μας και το στυλ οδήγησής μας.

Πόσο συχνά αλλάζουμε θέση στην λαβή μας? Κρατάμε το τιμόνι απαλά ή μήπως στηριζόμαστε και σφίγγουμε τα χέρια μας σε αυτό? Χρησιμοποιούμε κατάλληλα γάντια που εφαρμόζουν σωστά? Εκτός από το μούδιασμα στα χέρια, μήπως έχουμε και ενοχλήσεις στη μέση, στους ώμους ή στον αυχένα?

Αν απαντήσουμε αυτές τις ερωτήσεις, είμαστε πολύ κοντά στην λύση του προβλήματός μας. Το σφιχτό κράτημα του τιμονιού και η μη αλλαγή λαβής είναι οι συνηθέστερες αιτίες για το μούδιασμα. Δοκιμάζουμε να αλλάζουμε λαβή κάθε περίπου 10 λεπτά. Για να σιγουρευτούμε οτι δε θα ξεχαστούμε βάζουμε μια ηχητική υπενθύμιση έτσι ώστε κάθε φορά που την ακούμε να αλλάζουμε λαβή. Μια επίσης καλή λύση είναι να τινάζουμε εναλλάξ τα χέρια μας προς τα έξω ώστε να βοηθάμε την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να αλλάξουμε ταινία τιμονιού. Αν το ποδήλατό μας έχει ίσιο τιμόνι με μόνο μια θέση για τα χέρια (χειρολαβές) μπορούμε να τοποθετήσουμε ακροτίμονα για ακόμα μια επιλογή λαβής.

Ενα ζευγάρι καλά γάντια θα κάνει την διαφορά και είναι μια επένδυση που δεν θα μετανιώσουμε. Τα γάντια πρέπει να έχουν σωστή εφαρμογή και να μην είναι σφιχτά, καθώς αν είναι πολύ στενά επηρεάζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος η οποία μπορεί από μόνη της να προκαλέσει μούδιασμα. Το υλικο επένδυσης όπως και το πάχος της είναι σημαντικοί δείκτες όμως, θα πρέπει να δοκιμάσουμε μερικά για να νιώσουμε τις διαφορές και να επιλέξουμε τελικά αυτά που μας ταιριάζουν καλύτερα. Υπάρχουν στην αγορά γάντια τα οποία έχουν σχεδιαστεί με στόχο την προστασία των νεύρων που καταπονούνται στην οδήγηση.

Αν νιώθουμε ενοχλήσεις και σε άλλα σημεία του σώματός μας, τότε έχουμε ξεκάθαρη ένδειξη οτι η θέση οδήγησης που έχουμε είναι λάθος και ο τελικός αποδέκτης είναι τα χέρια μας που παίρνουν και όλο το ζόρι. Τα δυο πρώτα πράγματα που πρέπει να τσεκάρουμε είναι μήπως το ύψος της σέλας είναι ψηλότερα από ότι πρέπει και το τιμόνι χαμηλότερα. Μια τέτοιου τύπου λάθος ρύθμιση, οδηγεί στο να ρίχνουμε δυσανάλογο βάρος του κορμού προς τα χέρια το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε μούδιασμα. Η συμβουλή αλλά και η συμβολή ενός επαγγελματία bike fitter μπορεί να είναι σωτήρια για διαδρομές χωρίς ενοχλήσεις, πόνους και μουδιάσματα.

 

Πρωτότυπο άρθρο: https://jaxbicyclecenter.wordpress.com/2014/06/25/howcanipreventnumbhandswhenriding/amp/

Ελεύθερη μετάφραση/προσαρμογή: Team OSSOM

Αφήστε μια απάντηση